Nga: Seth J. Gillihan, PhD/

Shqetësimi është një zakon i vështirë për t’u thyer, megjithëse, si shumë zakone të tjera të këqija, qartësisht, nuk është I mire për ne. Pjesa më e madhe e asaj për te cilën shqetësohemi  nuk ndodh kurrë dhe kostot e shqetësimit të tepërt janë të konsiderueshme: pakënaqësia, tensioni, gjumi i dobët dhe nervozizmi, duke  permendur  vetem disa prej tyre.

Pra, çfarë na shqetëson aq shumë kur efektet  janë kaq të qarta?

Pse shqetësohemi

Me vetëdije ose jo, ne shpesh besojmë se shqetësimi është gjëja e duhur për të bërë. Siç e përshkruaj në librin tim të ardhshëm ‘Cognitive Behavioral Therapy Made Simple”, ne mendojmë se shqetësimi:

  • Na motivon
  • Na ndihmon të zgjidhim problemet
  • Na mbron nga surprizat e këqija
  • Tregon se ne na intereson
  • I bën gjërat të dalin më mirë

Për pjesën më të madhe, këto çka besojmë nuk janë të vërteta. Për shembull, zgjidhja e problemeve është produktive dhe e orientuar nga qëllimi, por shqetësimi është joproduktiv, shkopinj ne rrota, siç themi ne.

Edhe nëse e pranojmë se shqetësimi nuk ka kuptim, është e vështirë ta ndalojmë Nuk na pëlqen të jetojmë me pasiguri kur ballafaqohemi me një mundësi të frikshme, si shfaqja e një  sëmundjeje  ose humbja e dikujt që na dhemb. Dhe kështu përpiqemi të ushtrojmë kontroll mbi situatën, duke imagjinuar çdo skenar “çfarë ndodh” dhe si mund ta trajtojmë atë. Ky aktivitet mendor na jep ndjenjën se po bëjmë diçka, jo vetëm duke pranuar gjithçka që na vjen.

Për më tepër, sa herë që shqetësohemi dhe gjërat dalin mirë, ne e forcojmë zakonin e shqetësimit. Mendjet tona shkojnë për të shoqëruar shqetësimin me parandalimin e dëmit, sikur shqetësimi ishte disi i dobishëm. Ky përforcim ka te ngjare te na bëje të shqetësohemi me shume në të ardhmen.

Si mund të brengosemi  më pak?

Duke pasur parasysh mënyrat e shumta që brengosja mund të jetë vetë-përjetësuese, ne kemi nevojë për mjete të shumta për të na ndihmuar të shqetësohemi më pak. Për mua, pesë me te rëndësishmet përfshijnë:

1.Vini re kur shqetësoheni. Ne shpesh shqetësohemi pa e kuptuar se po e bëjmë atë. Kur bëhemi të vetëdijshëm për procesin e shqetësimit, ne kemi më shumë zgjedhje se ta vazhdojmë atë.

2.Zbutni sistemin tuaj nervor. Kur ne qetësojmë mendjen dhe trupin, ne kemi më shumë gjasa të gjejmë një ndjenjë lehtësie. Mund të provoni stërvitje, relaksim muskujsh të udhëhequr ose meditim(si kjo stërvitje një minutëshe që mund të bëni kudo).

3.Jetoni për momentin. Shqetësimi është për të ardhmen, kështu që trajnimi i vëmendjes për të pushuar në të tashmen është një mënyrë e fuqishme për të reduktuar shqetësimin. Ne mund ta përqendrojmë vëmendjen tonë në aktivitetet e përditshme si të flasim me një mik apo të hame me te, si dhe të bëjmë praktika më formale si meditimi dhe joga.

4.Përballuni  me frikën tuaj. Në vend që të shqetësohemi, ne mund ta praktikojmë qëllimisht pranimin se ajo që kemi frikë mund të ndodhë. Në fillim, ndoshta do të ndjejmë frike, por me praktikë të përsëritur ne mund të përballojmë frikën tonë me qetësinë më të madhe.

5.Përqafoni pasigurinë. Gjërat që ne na interesojnë me shume janë krejtësisht të pasigurta: të jesh i shëndetshëm, të kemi martese te mirë, të kemi sukses në jetë. Në vend që thjesht të tolerojmë të panjohurën, ne mund ta përqafojmë atë si pjesë të asaj që do të thotë të jesh gjallë.

Një nga realizimet më të zakonshme në fund të jetës është se ne jemi shqetësuar shumë më tepër sesa duhej. Eliminimi i të gjitha shqetësimeve tona do të ishte një qëllim jorealist, por me praktikë, ne mund t’i drejtojmë mendjet tona në mënyrat që na shërbejnë më mirë.

Veritas.com.al/