Nga Misela Patrioti

Historia përforcon besimin tim se paratë / financimi nuk është arsyeja kryesore që shumica e bizneseve dështojnë. Një gjë që më ka goditur mua në historitë që kam dëgjuar/lexuar të bizneseve të suksesshme ka qenë fokusi i pronarëve dhe këmbëngulja. Pavarësisht nga fakti se ata mund të mos kenë  shkuar në shkollë tradicionale, ata ka qenë në gjendje për të ndërtuar një biznes të suksesshëm. Në qoftë se ata mund ta bëjnë këtë, dhe ju mund ta bëni këtë. I vetmi njeri që kurrë nuk bën gabim është një njeri që nuk përpiqet asgjë. Duke menduar për historinë e tyre sërish më kujton një pyetje që ka qenë në mendjen time për disa javë. Si mund të ndërtohet një kompani e madhe? A mund të ndërohet një biznes i madh me një buxhet të kufizuar? Dr. Maduka(specialist në fushën e biznesit) theksoi disa gjëra që e kanë ndihmuar atë në këtë rrugë të drejtë. Ai tha 10 Urdhërimet për Ndërmarrjet e Vogla dhe të Mesme. Edhe në qoftë se ju nuk keni plane për të filluar një biznes, ju do të gjeni këto këshilla shumë të dobishme në karrierën tuaj . Dhurata më e mirë që ju mund të jepni vetes pas leximit është këshillat e vlefshme që mund t’I jepni vetes për të marrë iniciativë për të nisur diçka.Mos harroni, nëse ju ose biznesi juaj do të ketë sukses apo jo, varet nga ju. Fati është një çështje e zgjedhjes. Kjo është diçka për të arritur, jo diçka që duhet të prisni. Ju duhet të jeni të bindur se ka një mundësi ekzistuese në tregun ku dëshironi të futeni dhe të analizoni nëse njerëzit janë të gatshëm të paguajnë për shërbimin apo produktin tuajAsnjëherë mos shkoni në biznes për shkak se miqtë tuaj janë duke bërë të njëjtën biznes. Punësoni menaxherë profesionalë.

Nëse ju jeni në biznes apo jo, këshilla ime është gjithmonë e thjeshtë: të shpenzoni më pak se çfarë  keni fituar dhe të mbani një ditar ku të shënoni shpenzimet dhe fitimet tuaja. Nëse ju jeni CEO, vendosni për veten tuaj një rrogë që të mos shpenzoni më tepër para nga sa keni parashikuar.

Gjërat ndryshojnë shpejt në çdo treg. Ndaj studioni vazhdimisht tregun, nëse më parë studiot e fotografive kanë pas më tepër punë, tashmë kanë dalë aparate telefonash që mundësojnë fotografimin me cilësi pa pasur nevojë të shkojnë në një studio. Nëse ju nuk mund ta përballoni një zyrë, atëherë ju mund të punoni nga zyra. Gjithmonë shqyrtoni biznesin tuaj, planin që keni hartuar dhe kolegët tuaj, ata janë pjesë e rëndësishme e ecurisë së biznesit. Duajeni biznesin tuaj dhe qëndroni të vëmendshëm në çdo lëvizje që i bëhet, askush nuk mund të kujdeset për të më mirë e ju.