HOUSTON (AP) — Ish Zonja e Parë, Barbara Bush, “po humb shëndet” dhe nuk kërkon më trajtim shëndetësor shtesë”, tha një zëdhënës i familjes Bush, siç raporton AP.

“Pas një seri shtrimesh në spital, dhe pas disa konsultimeve me familjen e saj dhe doktorët, zonja Bush, tani 92 vjeç, ka vendosur që të mos kërkojë shtesë në trajtimin mjekësor; dhe në vend të kësaj të fokusohet në kujdesin për një gjendje të rehatshme”, tha zëdhënësi Jim McGrath.

McGrath nuk i trajtoi problemet e shëndetit të zonjës Bush si ‘natyrale’’. Ajo është trajtuar për dekada për ‘sëmundje të rëndë’që vjen nga tyroidet. Zonja Bush ka kryer operacione në vitin 2009 për ngushtim të valvulës kryesore në zemër dhe ishte shtruar një vit më parë për ulçera në stomak.

“Ünë nuk do të surprizoj ata që e njohin zonjën Barbara Bush se si përballet me gjendjen shëndetësore, jo duke u ankuar për vete, por për të tjerët”, tha McGrath. “Ajo është e rrethuar nga familja që e adhuron; dhe ka marrë shumë mesazhe sidomos nga ata që luten për shëndetin e saj”.

Bush, që tani jeton në Houston, është një nga dy Zonjat e Para që janë gjithashtu edhe nëna tw dy presidentëve të Shteteve të Bashkuara. Mamaja tjetër është Abigail Adams, gruaja e John Adams, president i dytë i kombit Amerikan dhe mama e John Quincy Adams, president i gjashtë i SHBA.

Zonja Bush u martua me George H.W. Bush në 6 janar, 1945. Ata kishin gjashtë fëmijë dhe një martesë më të gjatë mes çifteve presidenciale në historinë Amerikane.

Tetë vjet pasi ajo dhe i shoqi i saj lanë Shtëpinë e Bardhë, djali i tyre George W. Bush u betua si president i 43-të i SHBA.

Veritas.com.al/

Slide 1 of 28: Former first lady Barbara Bush attends day two of the Republican National Convention (RNC) at the Xcel Energy Center on September 2, 2008 in St. Paul, Minn. The GOP will nominate U.S. Sen. John McCain (R-AZ) as the Republican choice for U.S. President on the last day of the convention.

Slide 2 of 28: George W. Bush with his mother Barbara Bush, father, George Bush, and grandparents, Prescott and Dorothy Bush in Midland, Texas.

Slide 3 of 28: George H. W. Bush with his wife, Barbara, and their children Pauline and George W. on horse in the yard of their Midlands, Texas ranch circa 1950.

Slide 4 of 28: Barbara Bush walking on New York's Park Avenue on April 13, 1971.

Slide 5 of 28: Barbara Bush shown on April 13,1971.

Slide 6 of 28: George Bush is sworn in as new director of the Central Intelligence Agency by Supreme Court Associate Justice Potter Stewart, left, as Mrs Barbara Bush and President Gerald Ford, at right, look on at CIA headquarters in Langley, Va., January 30, 1976.

Slide 7 of 28: (Original Caption) Bush Family Photo. Top, Left to right: Marvin, 22; George, 3; Jeb, 26; George; George W., 33; George's wife, Laura. Bottom, left to right: Jeb's wife, Columba; Noelle, 2; Dorothy, 20; Barbara; Neil, 24.

Slide 8 of 28: Portrait of the Bush family in front of their Kennebunkport, Maine August 24, 1986. BACK ROW: Margaret holding daughter Marshall, Marvin Bush, Bill LeBlond. FRONT ROW: Neil Bush holding son Pierce, Sharon, George W. Bush holding daughter Barbara, Laura Bush holding daughter Jenna, Barbara Bush, George Bush, Sam LeBlond, Doro Bush Lebond, George P.(jeb's son), Jeb Bush holding son Jebby, Columba Bush, and Noelle Bush.

 

Slide 9 of 28: U.S. Vice President George H. W. Bush, right, and his wife Barbara Bush pose in front of the Taj Mahal, the 17th century monument to love was built by a Mughal Emperor Sahajahan in memory of his beloved queen who bore 14 children, Saturday, May 13, 1984, Agra, India.

Slide 10 of 28: U.S. Vice President George H.W. Bush and Mrs. Barbara Bush at the Vice President's residence circa 1983 in Washington.

Slide 11 of 28: President-elect George H.W. Bush, right, and his wife Barbara Bush, wave to the crowd at a victory celebration rally, Tuesday, Nov. 8, 1988, Houston, Texas.

Slide 13 of 28: Pres. George H. W. Bush, left, and First Lady Barbara Bush wave to U.S Marines at the desert encampment during a thanksgiving visit, Thursday, Nov. 22, 1990, Saudi Arabia.