Nga Leslie Becker-Phelps, PhD

Ju keni ndjerë gjithmonë se e njihni partnerin tuaj aq mirë, por kohët e fundit gjithçka ka ndryshuar. Nëse partneri juaj po ndjek në mënyrë aktive vetë-zhvillimin ose ndryshimet duket se vijnë nga askund, ky nuk është personi me të cilin jeni mësuar. Pra, nuk është për t’u habitur që dallimet që shikoni po ju bëjnë te pyesni veten rreth marrëdhënies tuaj.

Një qasje për të rivlerësuar marrëdhënien tuaj është të mendoni për ndryshimet nga perspektiva se si ato kanë prekur partnerin tuaj, ju dhe marrëdhënien:

Kuptoni partnerin tuaj: Merrni parasysh ndryshimet dhe prej nga vijnë. Siç e bëni këtë, vendosni reagimet tuaja rreth asaj se si ato ndikojnë tek ju për momentin. Përkundrazi, përqendrohuni te përpjekja për të ndjere me partnerin tuaj.

A është partneri juaj që shpenzon më pak kohë me ju? Nëse po, ndoshta kjo ndodh sepse ka shkuar përsëri në shkollë ose po ndjek ndonjë interes. Ju mund të pranoni se ata janë duke kerkuar me guximin e tyre dhe duke punuar shumë që të rriten në mënyra që janë të rëndësishme për ta. Duke menduar për këtë, mund të përqendrohesh ne frikën, frustrimet dhe shpresën e tyre.

Ose, ndoshta partneri juaj është fizikisht aty perreth, por po shpenzon më shumë kohë në shtrat ose i hutuar nga aktivitetet e pamend, të tilla si serfimi ne internet. Ju mund t’i beni ata të mbyllen dhe të ndihen të dëshpëruar, duke ju lënë të ndiheni të trishtuar për ta.

Kuptoni veten: Ndërkohë që është e rëndësishme të jeni në gjendje të kuptoni dhe të tregoni ndjeshmëri me partnerin tuaj, jeni njësoj e rëndësishme (dhe ndoshta më e rëndësishme për veten tuaj). Pra, është e rëndësishme të balanconi shqetësimet tuaja për te me shqetësimin për veten tuaj.

Në një rrethanë ku partneri juaj po rritet në mënyre që ndihet mirë ndaj vetes se tij, do të shpresoni të ndani këto ndjenja pozitive. Megjithatë, mund të mendoni se po bëhet egoist dhe është frikë se do të mbeteni vetëm emocionalisht.

Cilado qofshin ndjenjat tuaja, merrni pjesë në to. Filloni duke i identifikuar ato. A janë në proporcion me situatën? Për shembull, partneri juaj nuk duket se po ju konsideron ne atë që don të bëjë; dhe kështu ka kuptim që ju do të ndiheni të padeshiruar. Apo, a janë ndjenjat tuaja të braktisjes jashte proporcionit me situatën? Ndërsa partneri juaj nuk po shpenzon aq më shumë kohë me ju, ju vazhdoni te keni prioritet për të gjetur kohë për marrëdhënien tuaj. Kjo nuk do të thotë që ju “nuk duhet të” keni ndjenjat tuaja, por kjo do të thotë se ka me shume gjera ne vazhdim per te bere tek ju sesa situata aktuale. Kjo mund të ndihmojë të bisedoni me partnerin tuaj. Sigurojuni atyre që ju doni që ata të jenë të lumtur dhe të ecin përpara por përshkruani betejat tuaja dhe kërkoni mbështetje.

Kuptoni marrëdhënien tuaj: Duke kuptuar partnerin dhe veten tuaj, ju mund të lidheni në një mënyrë pozitive dhe mbështetëse për të dy. Kur konfliktet konfliktojnë me nevojat ose dëshirat tuaja, përdorni komunikim të qartë dhe të respektueshëm për të punuar së bashku për të marrë pjesë në dallimet tuaja. Mos harroni, ju doni të kujdeseni për partnerin tuaj së bashku me kujdesin për veten – jo në vend që të kujdeseni për veten.

Eksploroni me partnerin tuaj mënyrat në te cilat ndryshimet në to sa dhe si përfitojnë dhe dëmtojnë secilin prej jush. Gjithashtu merrni në konsideratë mënyrat në të cilat ato po ju sjellin më afër ose ju çojnë më larg. Pastaj, me shpresë, ju mund të shijoni gjerat pozitive dhe të punoni së bashku për problemet.

Veritas.com.al/