Nga Misela Patrioti
Ja një tjetër zbulim tronditës në lidhje me ndryshimin e klimës globale: Ajo kontribuon në rënien e nivelit të detit, dhe jo të lindjes së deteve si është menduar më parë.

Autori kryesor i studimit, J.T. Reager i JPL, shpjegoi se për shkak të kërkesës në rritje për ujë për shkak të ngrohjes globale, sipërfaqja e Tokës është bërë më e pjekur, me më pak ujëra nëntokësore nën të. Si rezultat shkrirja e akullnajave, ka kompensuar humbjet e ujërave nëntokësore, pasi toka ka shërbyer si një sfundgjer dhe ka përthithur ujin. Ndaj ndryshimet klimatike kanë ndodhur si mungesë e ujit.

Si rezultat, uji nga shkrirja e akullnajave besohet më parë të jetë shkaktuar rritjen e nivelit të detit është thënë se “të zhytur” nga liqene, lumenj dhe burimet nëntokësore, të ngjashme me mënyrën se si një sfungjer thith ujë. “Këto të dhëna të reja janë jetike për të kuptuar variacionet në ndryshimin e nivelit të detit. Informacioni do të jetë një plotësues i rëndësishëm për të ardhmen e  parashikimeve afatgjata të rritjes së nivelit të detit, të cilat varen nga shkrirja e akullit dhe ngrohjes oqeanet,” tha Reager.