Nga: Chris Ciaccia | Fox News

Përkthimi me i fundit në anglisht, ditarët private të Albert Einstein mbi udhëtimet nga vitet 1920 tregojnë se ai ishte racist në jetën e tij të hershme, veçanërisht ndaj popullit kinez.

The Journals, publikoi se si “Ditarët e udhëtimit të Albert Einsteinit” nga Princeton University Press, zbulojnë se Ajnshtajni, ndoshta shkencëtari më i famshëm i të gjitha kohërave dhe i njohur për teorinë e tij të relativitetit të përgjithshëm dhe ekuacionit e = mc2, ishte jashtëzakonisht i njëanshëm ndaj disa popullsive. Ky është një kontrast i fortë i qëndrimit te tij te mëvonshëm në jetë kur ai tha se racizmi ishte një “sëmundje e njerëzve të bardhë”.

Ditarët u shkruan në mes të tetorit 1922 dhe marsit 1923. Në njërën hyrje, Ajnshtajni shkroi se “kinezët nuk ulen në stola ndërsa hanë, por ulen sikur evropianët bëjnë kur dh…. në pyjet me gjethe. E gjithë kjo ndodh në heshtje dhe në mënyrë të qetë. Edhe fëmijët janë pa shpirt dhe duken të mpirë. ”

PROVA E AJNSHTAJNIT: FITUESI I NOBELIT E GJEN FRYMEMARRJEN NË UNIVERS

Duke folur për “bollëkun ne pasardhës” dhe “pjellshmërinë” e kinezëve, ai vazhdon: “Do të ishte për të ardhur keq nëse këta kineze te zëvendësojnë të gjitha racat e tjera. Për ata si ne, thjesht ta mendosh është tepër e trishtë. ”

Ajnshtajni gjithashtu tallet me popullin e Ceilonit, i cili tani njihet si Sri Lanka. Në Cejlon, shkroi ai, banorët vendas “jetojnë në ndyrësi të madhe dhe erë të keqe te konsiderueshme ne nivelin perdhes”, para se të shtojmë se “bëjnë pak, dhe kërkojnë pak. Cikli i thjeshtë ekonomik i jetës. ”

Ajnshtajni gjithashtu ka dhënë mendimet e tij mbi japonezët, të cilët ai i shihte në një dritë më pozitive, duke i quajtur “dinjitoze, të mirë, të gjithë se bashku tërheqës.” Megjithatë, gjithashtu shkruante se “kërkesat intelektuale të këtij kombi duken më të dobëta se ato artistike – karakter natyror? ”

Veritas.com.al/