Evropa duhet të shtojë përpjekjet për të hetuar dhe kontrolluar tregtinë e fildishit, thonë aktivistet

Fildishi i paligjshëm është gjetur në shitje në 10 vende evropiane, duke shkelur përpjekjet ndërkombëtare për të shkurtuar tregtinë që aktivistët thonë se inkurajon gjuajtjen e elefantëve.

Grupi i aktivisteve Avaaz bleu 109 objekte të fildishta dhe i kishte testuar duke përdorur kontaktin me radiokarbon. Gati një e pesta e objekteve u gjetën të përmbajnë fildish nga kafshët e vrarë që nga viti 1990,qe është e paligjshme, pasi kufizimet në ato u vendosën në vitin 1989.

Tre të katërtat e artikujve ishin datuar pas vitit 1947. Shitja e fildishit e bërë pas kësaj date është subjekt i kufizimeve dhe për tu shitur ligjërisht kërkon dokumentacion zyrtar.

Avaaz tha se gjetjet, të cilat i bëjnë jehonë hulumtimeve të tjera që kanë gjetur objekte të paligjshme të fildishta në shitje në Britani dhe vende të tjera, treguan se Evropa duhet të bëjë më shumë për të hetuar dhe kontrolluar tregtinë e fildishit.

Bert Wander, drejtor i fushatës në Avaaz, tha: “Kjo dëshmon përtej dyshimit se fildishi ilegal po shitet në të gjithë Evropën. Duhet ti jepet fund kësaj tregtie të përgjakshme. Çdo ditë qe shitja e këtyre xhinglave vazhdon është një ditë më afër shfarosjes së elefantëve madhështorë përgjithmonë”.

Veritas.com.al/