Qeveria gjermane  e ka denoncuar këtë eksperiment të financuar nga prodhuesit gjerman të makinave  në të cilin humanët dhe majmunët thithin tym nga dizeli i skaduar.

Media Gjermane thotë se studimi mbi impakti në shëndet  është bërë nga EUGT, një organizëm i financuar nga Volkswagen, Daimler dhe BMË.

Një test i tillë nuk mundn të jetë i justifikuar, tha qeveria, duke kërkuar detaje. Një ministër e quajti testin “i neveritshëm” .

Daimler gjithashtu i dënoi ata. Volkswagen është i përzierë në skandal mbi programin  software që dha datat e skadimit të dieselit.

Në vitin  2015 VË pranoi se ka pasur instrumente “mashtrues” në shtetet e bashkuara që i bëri motorët të duken me më pak ndotje se sa vërtet ishin.

EUGT ishte zgjedhur nga prodhuesit e makinave vitin e kaluar.

“Këto testime mbi majmunët e aq më shumë mbi humanët nuk mund të justifikohen në sensin etik, në asnjë mënyrë” tha zëdhënësi i kancelares Angela Merkel,  zoti  Steffen Seibert.

Veritas.com.al/