Kryeministre e Mbretërisë së Bashkuar, Theresa May është shtrënguar që të marrë “masa ekstensive” kundër Rusisë; por këto nuk krijojnë besueshmëri në shpjegime se si ish- spiuni dhe e bija u helmuan në zemër të Britanisë me agjentin nervin.

“Do të kemi një përgjigje të besueshme” ka thënë Theresa May në Parlament, “ne do të konkludojmë që ky veprim të mos shërbejë për një përdorim paligjshëm të forcave nga shteti Rus kundër Mbretërisë së Bashkuar”, tha ajo.

Por ne i qëndrojmë opsioneve të dobishme për Mbretërinë e Bashkuar- edhe me ndihmën e aleatëve. Dhe duket se në këtë çështje do të jenë së bashku edhe SHBA, BE e të tjerë.

Britania mund të largojë diplomatët Rus, madje edhe vetë ambasadorin e Rusisë, siç bëri edhe në rastin e helmimit të operativit të Shërbimit të Sigurisë të Federatës Rusë, Alexander Litvinenko, në vitin 2006 me polonium radioaktiv.

Por nuk janë të paktë ata që argumentojnë se kjo dhe masa të tjera që u morën pas asaj vrasjeje- duke përfshirë edhe kufizimin e vizave mbi zyrtarët Rus- nuk dhanë ndonjë rezultat. Njeriu i identifikuar si i dyshuari kryesor, Andrei Lugovoi, nuk është shumë larg, por është anëtar i Parlamentit të Rusisë.

VERITAS.COM.AL/