Është dora e financierit George Soros pas protestave kundër gjyqtarit Kavanaugh. Më 6 tetor, me 50 vota pro dhe 48 kundër, Senati konfirmoi zgjedhjen e gjyqtarit të zgjedhur nga Trump, i cili po përgatitet të zëvendësojë Anthony Kennedy në Gjykatën Supreme. Nënpresidenti Mike Pence kryesoi votimin, i detyruar të pezullojë procesin e votimit pas protestave te manifestuesve  në sallën e gjyqit. Ndërkohë, policia arrestoi rreth 300 persona,nder te cilëve aktoren Amy Schumer dhe modelen Emily Ratajkowski.

Të pajisur me tabela “Jo Kavanaugh” dhe “Kavanaugh genjen”, protestuesit kane shprehur indinjatën e tyre për zgjedhjen e Brett Kavanaugh, e cila përfundoi në mes të një përleshje politike pasi katër gra e akuzuan atë për ngacmime seksuale prej të paktën 30 vjet më parë. Sipas Wall Street Journal, për të ushqyer protestën kundër Kavanaugh është hija e financierit Soros dhe të paktën nja njëzet shoqatave të financuara prej tij.

Trump: “Protestuesit e paguar nga Soros”

Presidenti i SHBA, Donald Trump, duke komentuar ne Twitter manifestimin kundër gjyqtarit që ai propozoi, e ka përshkruar “një turmë të zemëruar dhe të se majtës” të përbërë nga “demonstrues profesionistë të paguar nga George Soros dhe të tjerë”. Asra Q. Nomani është nje feministe dhe liberale, politikisht larg nga Trump dhe më afër Partisë Demokratike Amerikane. Megjithatë, siç shpjegon ne Wsj, akuzat e Presidentit Trump – të markuara nga shtypi progresist si “komplotiste” dhe “antisemite” – sjanë gje tjeter veçse te lehura ne ajër. “Protestat në Kongres të shtunën u organizuan nga grupe nga të cilat zoti Soros është një financues i rëndësishëm”, shpjegon ai.

Nomani kujton se si Marshi i Grave kishte marrë donacione të mëdha nga Fondacionet e Shoqëria e Hapur, rrjeti “filantropik” i themeluar nga magnati. “Numri i shoqatave të mbështetura nga Soros është rritur nga të paktën 80 njësi – nënvizon ai – dhe të paktën 20 nga grupet më të rëndësishme që kanë udhëhequr protestat anti-Kavanaugh të shtunën kanë marrë fonde nga Shoqëria e Hapur”.

Shoqatat e financuara nga manjati

Në fakt, të gjitha shoqatat e mbështetura nga rrjeti i financierit kane marrë pjesë në manifestimet kundër gjyqtarit konservator: Bashkimi Amerikan për Liritë Civile, Konferenca e Lidershipit për  të Drejtat Civile dhe të Njeriut, Parandalimi i Planifikuar, NARAL Pro-Choice America, Qendra për Demokraci Popullore, Fushata për të Drejtat e Njeriut dhe shumë të tjerë. “MoveOn.org – shpjegon Nomani – organizata pranë demokratëve dhe e themeluar falë parave të Sorosit, i ka dërguar ushtrisë së pasuesve te saj një formular ku mund të kërkoje biletat e trenit për të shkuar në Capitol Hill”.

Për të animuar protestën kundër gjyqtarit Kavanaugh ishte edhe USaction (tani  Veprimi i Popullit) që sipas Open Screts, vetëm në vitin 2018,ka marre rreth dy milionë dollarë nga Soros Fund Management. “Nuk ka dyshim, konfirmimi i Kavanaugh përfaqëson një hap te tmerrshëm prapa drejt përparimit. Gjithashtu dërgon një mesazh të gabuar tek djemtë dhe të rinjtë: që mund të sulmosh gratë, të shmangni përgjegjësinë dhe të emëroheni në një nga zyrat më të rëndësishme në tokë “, lexohet në faqen e internetit të organizatës. Veprimi i Popullit është një “koalicion progresiv, multi-racial” me mbi një milion njerëz dhe 48 organizata satelit në 30 shtete të SHBA.

Veritas.com.al/