Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i Presidentit Trump John Bolton ka ofruar disa fjalë sigurie për popullin britanik në ditën kur Britania e Madhe duhej të largohej nga Bashkimi Europian, duke thënë se Shtetet e Bashkuara janë të paduruar të bëjnë një marrëveshje dypalëshe tregtare dhe Britania e Madhe mbetet në “krye të radhës. ”

“Njerëzit të cilët shqetësohen për faktin se Britania e Madhe eshte duke ‘rrokullisur’ nga Bashkimi Europian – kjo është fraza që ata përdorin – ata po shkojne të ‘rrokullisen’ drejt e në Shtetet e Bashkuara,” tha Bolton për Cordelia Lynch Sky News nga Shtëpia e Bardhë të premten .

“Ne jemi duke qëndruar këtu duke pritur që të bëjmë një marrëveshje tregtare me një Mbretëri të Bashkuar të pavarur nga Bashkimi Europian”, vazhdoi Bolton, në një  notë optimiste.

“Nuk dua të hyj në specifikat e asaj që po ndodh në Dhomën e Perfaqesuesve, por mund të them pa mëdyshje Presidenti Trump është i paduruar për vullnetin e popullit britanik që të kryhet dhe ai është edhe më i paduruar për të bërë një marrëveshje tregtare, “tha ai.

Në kohën e votimit historik 2016, dhe që atëherë, Presidenti Donald Trump ka qenë nje përkrahës i Brexit dhe perspektives se një marrëveshjeje të fortë tregtare dypalëshe të SHBA-së dhe Britanisë së Madhe.

Kryeministrja Theresa May humbi votën e saj të tretë mbi Marrëveshjen e saj të Tërheqjes nga blloku, të miratuar nga BE, sot, ditën kur vendi ishte planifikuar të largohej nga Bashkimi Evropian.

Forcat e Remainer brenda Dhomës së Përfaqësuesve, të cilat dëshirojnë të qëndrojnë sa më afër BE-së që të jetë e mundur, vazhdojnë të bëjnë presion për marrëveshjen e May-it, por me një Bashkim Doganor të shtuar – ku Britania e Madhe do të mbajë të njëjtat tarifa dhe politika tregtare si BE-ja – e cila mund te kërcënojë një marrëveshje dypalëshe UK-SHBA .

“Presidenti dëshiron të merret vesh me një Britani që mund të ndryshojë disa nga rregullat e tregtisë që ne mendojmë se nuk favorizojnë Shtetet e Bashkuara kur është në lidhje me Bashkimin Evropian”, tha Mr Bolton për çështjen e bllokimit te Bashkimit Doganor.

“Sinqerisht, sipas pikëpamjes se SHBA-së – dhe përsa i përket pikëpamjes se Britanisë së Madhe -unë nuk e kuptoj pse do të donit të dilnit nga BE dhe të mos jeni në gjendje të vendosni rregullat tuaja.

“Kjo është se çfarë do të thotë pavarësi dhe kjo është ajo që Presidenti dëshiron të bëjë. Ai mendon se rregullat e BE-së diskriminojnë tregtinë amerikane, dhe ai dëshiron një tregti të lirë, të lirë dhe reciproke me Britaninë e Madhe “.

“Por me të vërtetë është shumë e rëndësishme për Presidentin që populli i Britanisë të dijë se kjo është përparësia kryesore. Kjo nuk është administrata e Obamës ku Britania do të shkonte ‘në anën e pasme të radhës’ – e cila sigurisht nuk është një frazë amerikane. Britania do të jetë në krye të radhës për ne. ”

I pyetur nëse ai ishte dakord me Nigel Farage nëse sot ishte një “ditë turpi”, diplomati tha, “Unë mendoj se Britania kishte një referendum, vota Leave fitoi në të cilin të gjithë bien dakord se ishte një zgjedhje e lirë dhe e ndershme; a nuk do të kryhet vullneti i popullit britanik? ”

Veritas.com.al/