Nga: Jonathan Amos/ Korrespondent i BBC për Shkencën

Agjencia hapësinore amerikane Nasa ka nisur misionin më të fundit drejt Marsit.

InSight do të jetë kontrolli i parë i fokusuar në hetime kryesisht brenda Planetit të Kuq.

Anija ‘lander – due’ që do të zbresë në Nëntor, do të vendosë sizmometra  në sipërfaqe të Marsit me qëllim që të ndjejnë tërmetet e Marsit, “Marsquakes”.

Këto lëkundje zbulojnë se sa është shtrirja shkëmbore nën sipërfaqe e krahasuar me Tokën me qëllim që më vonë të hidhet dritë mbi formacionet e planetit 4.6 miliardë vite më parë.

” Ndërsa valët sizmike udhëtojnë nëpër planet (Mars) ata marrin informacion gjatë rrugës; teksa përshkojnë shkëmbinj të ndryshëm”, shpjegoi Dr Bruce Banerdt, investigues principial i misionit ‘InSight’  “Dhe gjithë kjo diagramë në sizmograme – shkencëtarët i marrin për të nxjerrë konkluzione. Pasi ata të marrin shumë informacion, shumë tërmete marsiane ‘Marsquake’ nga drejtime të ndryshme, ne mund bashkojmë pamje tre- dimensionale të përbrenda planetit Mars”.

Mjegulla e dendur nuk mund të ndikojë zbritjen e raketës në Atlas nga ‘Vandenberg Air Force Base’  në California në ora 04:05 sipas orës lokale  (12:05 BST) ditën e Shtunë.

Veritas.com.al/