Festivali më i madh i Birrës në botë ka shënuar pjesëmarrjen më të ulët për 15 vjetët e fundit, për shkak të frikës së një pasigurie jo shumë të lartë. Ndërsa ka një raport të kundërt përsa iu takon eksperiencave në rritje të krimeve seksuale.

Oktoberfest në Munich, Gjermani këtë vit kishte rreth 5.6 milionë visitorë, 300,000 më pak se vitin e kaluar dhe numrin më të ulët që pas sulmit terrorist të 11 Shtatorit2011, sipas FAZ.

Rënia e numrit të pjesëmarrësve ndoqi serinë e sulmeve në Shtetin Gjerman të Bavarisë.
Në Korrik, studenti  Gjermano-Iranian, David Ali Sonboly shkoi i armatosur në Munich, duke vrarë nëntë persona në një qendër tregtare, para se t’i kthente armën vetes.

Të njëjtën javë, një emigrant Afgan sulmoi një tren në Ëürzburg me një sëpat, duke plagosur të paktën katër perosna; një azilant i kthyer hodhi veten në erë në një bar në qytetin Ansbach, duke plagosur 12 vetë dhe vrarë veten.

Sidoqoftë, pavarësisht nga rënia e krimit në përgjithësi në festival, numri i raportuar i krimeve seksulae është ritur këtë vit nga 21 në 31

Grupi “Safer Ëiesn for Girls and Ëoman” gjithshtu thotë se 215 gra kanë ardhur për ndihmë në pikat e kontrollit krahasuar me 197 vitin e kaluar, nga të cilat raportohet se 18 vuanin nga dhuna e ushtruar.

Një numër i madh i aktiviteteve të gjëra publike janë raportuar për rritje të ngacmimeve seksuale qëkurse flukset e emigrantëve nisën të hyjnë në Europë viitn e kaluar.

Shembulli më i keq ishte ai i prag- Vitit të ri me sulmin e Këlnit në Gjermani, ku gangsterët kryesisht emigrantë nga Afrika e Veriut  kryen sulme seksuale masive kundër disa grave.

Policia ka marrë mbi 1,500 ankesa për ngacmime seksuale, plaçkitje, hajdutëri xhepash dhe përdhunime; dhe po kështu qeveritë lokale kanë vënë re se autorët e krimit kanë qenë më  të shumtët nga emigrantët e sapo arritur.

Shifrat tregojnë se 70 per qind e të dyshuarve kanë qenë në Gjermani për më pak se një vit, pavarësisht se iu është mohuar qëndrimi nga autoritetet.