MADRID (AP) – Kryeministri i ngarkuar i Spanjës ka një shans të dytë të enjten për të fituar miratimin e Parlamentit dhe për të formuar një qeveri.

Pedro Sánchez ka nevojë për më shumë “Po” se “Jo” vota nga antaret e dhomës së ulët prej 350 anëtarësh. Të martën, ai dështoi të arrinte pragun më të vështirë të shumicës së të gjithë deputeteve.

Socialistët e tij kanë 123 deputetë dhe po përpiqen të arrijnë një marrëveshje të minutës së fundit me partinë e ekstremit të majte Te Bashkuar Ja Dalim për të krijuar një qeveri koalicioni.

Zëvendës kryeministrja e ngarkuar Carmen Calvo i tha radios Cadena SER vetëm disa orë përpara se të votonte se “nuk ka qenë e mundur” për socialistët e saj që të arrijnë një marrëveshje me partine ‘Te Bashkuar Ja Dalim’.

Calvo dhe negociatori kryesor i ‘Te Bashkuar Ja Dalim’Pablo Echenique kanë thënë se blloku kryesor pengues është numri i pozicioneve të Kabinetit, të cilin socialistët janë të gatshëm t’i japin partnerëve të tyre të mundshëm.

Edhe nëse ‘Te Bashkuar Ja Dalim’vjen në bord, Sánchez do të ketë ende nevojë për më shumë ndihmë nga partitë më të vogla.

Një dështim nga Sánchez do të fillojë një numërim mbrapsht në 23 shtator për deputetët për të formuar një qeveri ose të përballen me zgjedhje te tjera, te cilat do të ishin te katërtat per Spanjën në pesë vjet.

Sánchez mund të provojë përsëri gjatë kësaj periudhe dy mujore, veçanërisht duke pasur parasysh se partitë e së djathtës nuk mund të sigurojnë vetë një shumicë.

Veritas.com.al/

___