Sipas zhvillimeve dhe analizave të fundit, nuk është ende e qartë nëse Theresa May dështoi me dashje apo pa dashjen e  saj në Parlament ku 12 deputetë votuan kundër, ndër të cilët 8 ish ministra Konservatorë. Kështu humbi rruga e Brexit për të operuar në kohë, sipas Referendumit Britanik.

Por të dhënat janë se vetë May e dëshironte këtë dështim.

Megjithatë liderët e BE u paraqitën të lumtur në Bruksel kur pritën zonjën May dhe e duartrokiten.

Sipas direktivave të lëshuara sot, BE kërkon nga Britania që të vazhdojë ‘ pjesëmarrje’ në Bashkimin Doganor dhe në Tregun e Veçantë- me një numër të pakufizuar emigrantësh brenda tij. Liderët Europian mbrëmë i kushtuan kryeministres një raund duartrokitjesh për premtimin e saj se do të kryejë një Brexit “të butë”.

Shefat e BE kanë kërkuar që Britania të pranojë lirinë e lëvizjes gjatë fazës së tranzicionit të Brexit, pas sot konfirmoi se ne më në fund mund të fillojmë bisedimet rreth marrëveshjes së tregtisë.

Bisedimet do të nisin në Vitin e Ri mbi rregullimet e kohës limit të tranzicionit me bllokun, por gjatë kësaj kohe n uk mund të thuhet se BE do të krijojë rregulla të reja.

Veritas.com.al/

 EU leaders at a summit in Brussels finally agreed to move talks on to stage two today

Liderët e BE në samitin e Brukselit, më në fund ranë dakord që t’i shtyjnë bisedimet në fazë dy ditore

 Leaders were happy for us to move on, but stressed there was more work yet to do

Liderët e BE ishin të lumtur për shtyrjen, por theksuan se akoma nuk ishte bërë punë.

 The Prime Minister was praised for her commitment to making sure Brexit happens smoothly

Kryeministre Theresa Maay u vlerësua pse i siguroi se Brexit do të ndodhë ‘butë’.