Nga: Breitbart News

Hong Kong (AFP) – Tanke kineze në kufi? False. Fotoja e një protestuesi që kafshon gishtin e një polici? Mashtruese. Në Hong Kongun e polarizuar, një luftë e lajmeve te rreme për opinionin publik është bërë aq vendimtare sa një fushë beteje sa rrugët e qytetit.

Gjatë javëve të protestave pro-demokraci që kanë përfshirë miliona njerëz dhe shpesh janë kthyer të dhunshme, thashethemet në internet dhe teoritë e konspiracionit kanë mbjellë konfuzion dhe mosbesim më të thellë.

Shifrat që sinjalizojnë ndikimin e keqinformimit mund të jenë tronditëse.

Një varg fotosh te një karvani tankesh kineze që postimet e pretenduara po dërgonin “për të shtypur Hong Kong-asit dhe për të shkaktuar gjakderdhje” shpejt grumbulluan më shumë se 800,000 shikime vetëm në një llogari Twitter-i.

Autoritetet e Hong Kongut janë detyruar të mohojnë në mënyrë të përsëritur pretendimet që qarkullojnë në mediat sociale – të fundit, se ushtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Popullit (PLA) ishin sjellë nga atdheu mëmë për të mbrojtur ndërtesat qeveritare.

Policia ka qenë gjithashtu objektivi i shumë lajmeve të rreme, duke përfshirë një video të zbuluar nga AFP që qëllimisht tregon policët që gjuanin një grua në fytyrë.

“Përhapja e thashethemeve të shumta në lidhje me operacionet e policisë do të nxisë një çarje midis Policisë së Hong Kongut dhe komunitetit”, tha forca për AFP në një deklaratë.

Videot dhe imazhet e protestave ose incidenteve të dhunshme, shpesh të redaktuar në mënyrë selektive ose të përpunuara për të mbështetur një këndvështrim të veçantë, kanë qarkulluar shpejt në platformat e mediave sociale, por gjithashtu edhe grupe chat-i private si në Weibo ose WhatsApp.

Në këto mjedise të mbyllura, idetë e rrënjosura rrallë sfidohen nga faktet, sipas profesorit të gazetarisë dhe ekspertit të lajmeve të rreme, Masato Kajimoto.

Veritas.com.al/