Dokumenti iu dërgua OBSH: “Epidemia Covid-19 mund të ketë ndodhur midis gjysmës së dytë të tetorit dhe gjysmës së parë të nëntorit 2019”

Nga: Federico Giuliani /

Një studim italian i firmosur nga shkencëtarët e Universitetit Shtetëror të Milanos ka rikonstruktuar muajt e parë të jetës së Covid-19.

Dokumenti, dërguar Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), bazohet në një hetim epidemiologjik-molekular të kryer në 52 gjene të plota të agjentit patogjen.

Sipas raportimeve nga agjencia AdnKronos, nga ai tekst është e mundur të nxirren informacione të rëndësishme: Covid-19 ishte në qarkullim në Itali që midis muajve të kaluar të tetorit dhe nëntorit, domethënë para se të vërtetoheshin rastet e para zyrtare të pacientëve të infektuar. Duke hyrë në detaje, lexojmë se “origjina e epidemisë Sars-CoV-2 mund të gjendet në mes të gjysmës së dytë të tetorit deri në gjysmën e parë të nëntorit 2019, pra disa javë më herët sesa janë identifikuar rastet e para të pneumonisë”.

Rezultatet e punës, siç u përmendën, i janë dërguar OBSH-së, ndërsa i gjithë dokumenti u pranua për botim në Journal of Medical Virology. Ekipi që ka kryer studimin është ai i Gianguglielmo Zehender, Alessia Lai dhe Massimo Galli të Departamentit të Shkencave Biomjekësore dhe Klinike (Dibic) ‘Luigi Saccò i Universitetit të Milanos dhe Crc Episomi (Epidemiologjia dhe mbikëqyrja molekulare e infeksioneve ).

 Studimi u krye në laboratorin e Klinikës së Sëmundjeve Infektive Dibic në spitalin Sacco në Milano (Asst Fatebenefratelli-Sacco). E gjithë kjo u bë duke marrë parasysh “ndryshimet në gjenomën virale dhe për këtë arsye në filogjenezën e vetë virusit dhe jo në numrin e rasteve të vëzhguara.” Prandaj, u ekzaminuan 52 gjenoma të plota virale të koronavirusit të ri të depozituar në banka të ndryshme të të dhënave që nga 30 janari 2020.

Super përshpejtimi i dhjetorit

Autorët specifikojnë se studimi ka bërë të mundur datimin e origjinës dhe rikonstruksionit të përhapjes së infeksionit në muajt e parë të epidemisë në Kinë. Parametrat e përdorur përfshijnë vlerësimin e atyre epidemiologëve fondamentalë, siç është numri bazë riprodhues R0 dhe koha e dyfishimit të infeksioneve. Rezultati është pra befasues: qarkullimi i Covid-19, në tokën kineze, filloi shumë përpara rasteve të para të pneumonisë misterioze të identifikuar në Wuhan dhjetorin e kaluar.

Duke nisur nga dhjetori, epidemia e virusit ka patur një “super përshpejtim“. Mjafton të themi që nga atëherë secili i infektuar ka prodhuar 2.6 raste të tjera dhe se koha e dyfishimit të së njëjtës epidemi ka qenë 4 ditë. “Nga një numër shumë i kufizuar riprodhues, më pak se 1, në dhjetor virusi kaloi në 2.6,observime  – evidentojnë autorët e studimit – që na lejon të hipotetizojmë përvetësimin e shpejtë të një efikasiteti më të madh të transmetimit të virusit “.

Ka të ngjarë – përfundon studimi – që kjo shpejtësi e rritjes së rasteve të jetë zvogëluar më pas pas masave kufizuese të adoptuara në Kinë. Studime të mëtejshme mbi gjenomet e izoluara në një periudhë më të fundit mund të konfirmojnë dobinë e këtyre teknikave edhe në vlerësimin e efekteve të masave parandaluese të adoptuara “.

VERITAS.COM.AL/