Papa Françesku ka përdorur një gjuhë të ashpër për të dënuar populizmin të dielën, duke sugjeruar se ai do të fitojë ndjekës nëpërmjet frikës siç bëri Hitleri në vitet 1930.

“Shoh se shumë njerëz të vullnetit të mirë, jo vetëm Katolikë, janë pak të kapur nga frika, që është mesazhi i zakonshëm i populizmit”, u tha papa gazetarëve në aeroplanin papal që kthehej nga Maroku në Romë.

“Ata mbjellin frikën dhe pastaj marrin vendimet. Frika është fillimi i diktaturës, “tha ai. “Le të kthehemi në shekullin e fundit, në rënien e Republikës Weimar. E përsëris këtë shumë. Gjermania kishte nevojë për një rrugëdalje dhe, me premtime dhe frikë, Hitleri beri përpara “.

“Ne e dimë rezultatin. Le të mësojmë nga historia, kjo nuk është e re: Te mbjellesh  frikën është të bësh të korrësh mizori, mbyllje dhe madje sterilitet “, tha ai.

Francesku gjithashtu u mor me murin kufitar të Presidentit Trump dhe gardhet e tjerë kufitarë që shkonin në enklavat spanjolle të Ceuta-s dhe Melilla-s. I pyetur në mënyrë specifike rreth këtyre dy mureve, Papa paralajmëroi se “ndërtuesit e mureve, pavarësisht nëse janë prej teli me gjemba apo prej tulle, do të bëhen robër të mureve që ata ndërtojnë. Kjo është historia. ”

Ne kemi parë se “na duhen ura dhe ndiejmë dhimbje kur shohim njerëz që preferojnë të ndërtojnë mure”, tha ai.

“Ata që ndërtojnë ura, nga ana tjetër, do të ecin perpara. Ndërtimi i urave për mua është diçka pothuajse mbinjerëzore, ajo kërkon një përpjekje shumë të madhe, “tha ai.

“Muret, megjithatë, janë kundër komunikimit, ato janë për izolimin dhe ata që i ndërtojnë ato do të bëhen të burgosur”, tha ai.

Papa tha se një gazetar spanjoll e kishte intervistuar atë dhe i kishte treguar një pjesë të telit me gjemba.

“Ju them sinqerisht,u preka”, tha Francesku. “Pastaj, kur ai u largua, qava. Qava sepse nuk mundet zemra dhe mendja ime te marrë kaq shumë mizori. Gjithashtu nuk mund të shkoje vërdallë zemra dhe mendja ime duke shikuar njerëzit që mbyten në Mesdhe, ose mbylljen e porteve “.

“Kjo nuk është mënyra për të zgjidhur problemin e rëndë të emigracionit. Unë e kuptoj, një qeveri me këtë problem ka një ‘patate të nxehtë’ që duhet të zgjidhet në një mënyrë tjetër, “tha ai.

“Unë dikur fola me një politikan, një njeri që unë e respektoj dhe do ta them emrin: Alexis Tsipras,” tha ai. “Dhe duke folur për këtë dhe marrëveshjet për të mos hyre [emigrantët], ai më shpjegoi vështirësitë, por në fund ai më foli nga zemra dhe tha këtë frazë:” Të drejtat e njeriut kanë përparësi mbi marrëveshjet “.”

“Kjo fjali meriton çmimin Nobel”, tha Francesku.

Veritas.com.al/