Papa Françesku u takua me krerët e Kishës së Jezu Krishtit të Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme në Vatikan të shtunën, takimi i parë midis krerëve të kishave katolike dhe mormone.

Rasti për takimin ishte dedikimi i një tempulli të ri gjigand mormon në Romë, i pari në Qytetin e Përjetshëm, i cili do të mbahet të dielën.

Të shtunën në mëngjes, Papa Francesku i dha një audiencë presidentit të Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme, Russell Nelson, së bashku me 14 të vjetrit që përbëjnë udhëheqjen e lartë të kishës, që përbëhet nga Këshilltari i Parë, Këshilltari i Dytë dhe Kuorumi i Dymbëdhjetë Apostujve .

Ndërtesa e re e sapo përfunduar 156 kembe e lartë – e quajtur zyrtarisht “Tempulli i Romës” – u hap për publikun për pak më shumë se dy javë, me turne udhëzuese të ofruara nga 28 janari deri më 16 shkurt. Pasi tempulli është i dedikuar zyrtarisht të dielën, hyrja do të jetë “E rezervuar për anëtarët besnikë të Kishës”, thuhet në deklaraten ne internet të grupit.

Kisha Mormone krenohet me rreth 5,000 anëtarë në Romë, me një total prej 23,000 në të gjithë gadishullin italian. Tempulli i Romës, në ndërtim për gati dhjetë vjet, është tempulli i parë i shenjtorëve të ditëve të mëvonshme që do të ndërtohen në Itali, të cilat mund të shpjegojnë mire praninë e gjithë lidershipit Mormon për përurimin e tij të dielën – hera e parë që gjithë lidershipi i kishës eshte mbledhur ndonjëherë jashtë Shteteve të Bashkuara.

Tempulli i Romës është tempulli i 162-të operativ i kishës LDS në mbarë botën dhe i 12-ti në Evropë. Ndërtesa trekatëshe, që përfshin rreth 4.000 metra katrorë, është pjesë e një qendre fetare dhe kulturore të shtrirë mbi 15 hektarë, e cila përfshin një ndërtesë shumë-funfsionale, një qendër vizitori, një bibliotekë të historisë familjare dhe një shtëpi per mysafirët.

Kisha e Jezu Krishtit e Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme u themelua zyrtarisht në vitin 1830 nga Jozef Smithi.

Sipas David A. Bednar, i cili kryeson Tempullin e Kishës dhe Departamentin e Historisë Familjare, Mormonët “kanë më shumë se gjashtëmbëdhjetë milionë anëtarë dhe Kisha është e njohur dhe është e pranishme në mbi 170 vende”.

Veritas.com.al/