Shoqatat në mbrojtje të emigrantëve kanë njoftuar se janë të gatshëm të “sfidojnë para çdo gjykate federale” ndryshimet e propozuara nga Trump në legjislacionin mbi shtetësinë

Nga: Gerry Freda 

Administrata Trump ka për qëllim ta bëjë më të vështirë për të huajt që të marrin shtetësinë amerikane.

Sipas burimeve të fundit të raportuara nga media amerikane, presidenti synon të penalizojë emigrantët që përfitojnë nga një gamë e gjerë shërbimesh federale. Masat e shpresuara nga Trump duhet të ndikojnë në të drejtat e miliona emigrantëve që aktualisht banojnë në Shtetet e Bashkuara.

Sipas NBC dhe Fox News, Stephen Miller, këshilltari politik i Shtëpisë së Bardhë, paraqiti një plan për presidentin për të modifikuar legjislacionin e SHBA për dhënien e lejeve të qëndrimit dhe shtetësisë. Ligjet aktualisht në fuqi vendosin se instancat e natyralizimit te paraqitura nga të huajt mund të refuzohen në qoftë se ata janë një “barrë mbi arkën publike”, pra në se janë te sëmurë terminale, individë qe vuajnë nga varësia ose të papunë afatgjatë. Mediat pohojnë se propozimi i Miller do të kërkojë për të zgjeruar kuptimin e “barrës për arkën publike”, më ne fund të penalizojnë emigrantët që përfitojnë nga ‘Obamacare’, e kujdesit shëndetësor për fëmijët dhe vakteve të mira-federale. Trump ka dhënë tashmë mendimin e tij në favor për reformën e mbrojtur nga këshilltari. Sapo të miratohet ky ndryshim normativ, numri i emigrantëve që janë kandidatë për të marrë qëndrim të përhershëm në SHBA do të zvogëlohej jashtëzakonisht. Dispozita në fakt do të jetë e pafavorshme për më shumë se njëzet milionë të huaj.

Shtëpia e Bardhë nuk ka lëshuar ende komente zyrtare mbi thashethemet e transmetuara nga mediat, ndërsa Departamenti i Sigurisë Kombëtare ka nxituar të mohojë rikonstruksionet e NBC dhe Fox News. Në një note, dikasteri deklaroi: “Qëllimi i Administratës Trump është zbatimi i rreptë i ligjeve në fuqi mbi emigracionin dhe nënshtetësinë. Këto të fundit tashmë sigurojnë mbrojtje adekuate për taksapaguesit amerikanë, pasi ata rezervojnë dhënien e shtetësisë për të huajt ekonomikisht të pavarur. ”

Përkundër sqarimit të dhënë nga Departamenti, shoqatat për të drejtat e emigrantëve menjëherë akuzuan Shtëpinë e Bardhë se donte të niste një “reformë diskriminuese dhe të neveritshme”. Komiteti i OJQ-ve për Migracionin ka kritikuar propozimin e Stephen Miller: “Shtëpia e Bardhë do të konsiderojë si një rrezik për buxhetin publik si personat që përfitojnë nga asistenca e drejtpërdrejtë Federale si dhe ata që mbështeten tek Obamacare, një shërbim  i tërthortë Federal. Nëse miratohet reforma e dëshiruar nga Miller, ata që do të penalizohen do të jenë edhe ata që kane marre një here një biletë dhuratë-për autobus ose individët që kanë marrë grante federale pas një fatkeqësie natyrore. “Komiteti për Refugjatët dhe Emigrantët i SHBA-së i bëri një paralajmërim Administratës Trump: “Ne jemi të gatshëm të ankojme dispozitat e Qeverisë për shtetësinë para çdo gjykate federale. Trump nuk arriti të shfuqizojë programin Daca. Ai nuk do të jetë në gjendje tu heqë miliona emigrantëve ëndrrën për t’u bërë qytetarë amerikanë “.