Nga: Khanh Vu and James Pearson, Reuters /

Hanoi (Reuters) – Presidenti i Vietnamit Tran Dai Quang, një ish-shef i sigurisë së brendshme, i cili u bë një nga udhëheqësit e profilit më të lartë në vendin me sundim komunist, vdiq të premten pas një sëmundjeje, thanë mediat shtetërore.

Ngritja e Quang, në një kohë kur rritej mospajtimi ndaj mediave sociale dhe sfidave ndaj autoritetit të partisë, ka sinjalizuar kufizime në axhendën liberale të Vietnamit, pavarësisht nga një hapje më e madhe ndaj ndryshimeve shoqërore dhe reformës gjithëpërfshirëse ekonomike, thonë ekspertët.

Quang, 61 vjeç, vdiq në një spital ushtarak në Hanoi nga një “sëmundje e rëndë, pavarësisht nga përpjekjet e mjekëve dhe profesorëve vendas dhe ndërkombëtarë”, tha Televizioni Vietnamez.

Ai kishte organizuar një pritje për shefin e Gjykatës së Lartë të Kinës të mërkurën, tha gazeta shtetërore Vietnam News.

Quang kishte qenë i sëmurë prej disa muajsh, tha ish ministri i shëndetësisë Nguyen Quoc Trieu, i cili tani mbikëqyr kujdesin shëndetësor për zyrtarët e lartë.

“Ai filloi të tregonte simptomat e sëmundjes në qershor të vitit të kaluar dhe është trajtuar në Japoni gjashtë herë që prej asaj kohe,” tha Trieu për Reuters.

“Ai vuajti nga një lloj virusi aq shumë virulent, për të cilin nuk kishte trajtime eficente”.

Vietnami nuk ka sundimtar të lartë dhe është udhëhequr zyrtarisht nga katër “shtylla”: presidenti i saj, kryeministri, kryetari i Partisë së tij Komuniste dhe presidenti i asamblesë kombëtare.

Presidenti ka një rol më tepër ceremonial, edhe pse ulet në një politbyro të fuqishme vendimmarrëse.

Para emërimit të tij të prillit 2016 si president, Quang kishte qene ministër i sigurisë publike, duke udhëhequr një organizatë me kompetenca të gjera përgjegjëse për mbledhjen e inteligjencës dhe pengimin e partisë ndaj kërcënimeve të brendshme dhe të jashtme.

ZERAT RRETH SEMUNDJES

Postimet rreth vdekjes së Quang, dikur informuar nga disa analistë si një sekretar i përgjithshëm i mundshëm, u përhapën shpejt në Facebook përpara se mediat shtetërore të merrnin hapin e rrallë të njoftimit brenda dy orëve për ngjarjen.

Zërat rreth sëmundjes së tij kishin qarkulluar në mediat sociale për muaj, dhe nuk kishte ndonjë reagim të rëndësishëm në indeksin e referimit të Vietnamit.

Në një nga paraqitjet e fundit të Quang, gjatë një vizite në Hanoi te Presidentit Indonezian Joko Widodo më 11 shtator, presidenti u shfaq dukshëm i sëmurë dhe u pengua kur ai kaloi në një platformë për të inspektuar një roje nderi.

Kushtetuta e Vietnamit parashikon qe zëvendës presidenti të kryeje detyrat e presidentit nëse ai nuk është në gjendje të punojë.

“Zëvendës presidenti Dang Thi Ngoc Thinh do të marre ne dore detyrën e tij derisa Asambleja Kombëtare të zgjedhë një president të ri”, tha avokati i shquar Tran Vu Hai.

Asambleja kombëtare do të mblidhet në fund të tetorit, por data mund të afrohet, shtoi ai.

Veritas.com.al/