Koment/ Salvador Guillermo Allende Gossens një spanjoll amerikan, lindur në 26 qershor 1908 dhe vrarë në 11 shtator 1973, ka qenë politikan social- demokrat Kilian me profesion fizikant.

Allende ishte president i Kilit nga viti 1970 deri në vitin 1973, dhe ka kryesuar qeverinë e koalicionit të Unitetit Popullor.

Allende ishte marksisti i parë që është zgjedhur ndonjë herë si president në një vend me demokraci liberale.

Pjesëmarrja e Allende në jetën politike zgjati afërsisht dyzet vjet, duke mbuluar poste si senator, zëvendës ministër dhe ministër kabineti. Gjatë jetës së tij kur kontribuoj në jetën politike ai ishte anëtar i Partisë Socialiste të Kilit, por pa sukses garoi për president në vitin 1952, 1958 dhe në zgjedhjet e vitit 1964. Në vitin 1970 ai fitoi presidencën përgjatë një fushate prej tre vjetësh.

Në 11 shtator 1973, ushtria kreu një lëvizje për të larguar Alliende nga posti përmes një grusht- shteti të mbështetur nga CIA në Shtetet e Bashkuara.

Sapo trupat rrethuan ‘La Moneda Palace, Állende mbajti fjalën e fundit duke pohuar se nuk jep dorëheqjen. Po atë ditë, pak më vonë, ai kreu vetëvrasje me një armë që mbante, sipas hetimeve që u kryen nga gjykata kiliane me asistencën e ekspertëve ndërkombëtarë.

Pas kësaj Kili ra nën Juntën e Pinocetit.

Veritas.com.al/