Një ndryshim i modeleve të miut në rrënjën e qelizës mund të ketë hapur një rrugë të re për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjes më të pakurueshme dhe tragjike të botës.

Shkencëtarët kanë izoluar faktorin e rrezikut gjenetik primar për Sëmundjen e Alzheimer. Geni është quajtur ‘apoE4’, një variant i  ‘apoE3’ i cili më shumë se dyfishon rrezikun individual të kontraktimit të sëmundjes neurologjike dhe rrit dymbëdhjetë herë me vetëm dy kopje. Diferenca mes apoE3 dhe një tjetre potencialisht vdekjeprurëse apoE4, është minimale por e mjaftueshme për të shkaktuar thyerjen mes kushteve të fragmenteve të sëmundjes në tru.

Por as ky zbulim, as zgjidhja potenciale që ofron, nuk janë të mundur pa eksperimentet laboratorike të minjve. Në saje të teknologjisë së pluripotentit të detyruar në rrënjë të qelizës, drejtori i Translation Advancement, MD PhD Yadong Huang ishte më në fund i aftë për të vëzhguar efektet e proteinës mashtruese në organizmin e njeriut, për herë të parë. Huang shpjegoi se “ shumë ilaçe funksionojnë mirë në mostrën e miut, por deri tani kanë dështuar në provat klinike. Një shqetësim brenda fushës ka qenë se si këta minj realisht imitojnë sëmundjen njerëzore”.

Veritas.com.al/