Zgjedhjet legjislative finlandeze sanksionojnë një kokë më kokë të konsiderueshme ndërmjet social demokratëve dhe populistëve. Parashikimet e respektuara dhe dëshirat e Matteo Salvinit

Nga: Giuseppe Aloisi/

 

Vijnë rezultatet e para, ato të pjesshme, të zgjedhjeve finlandeze: një takim i rëndësishëm edhe për të kuptuar se çfarë do të ndodhë, në vendin skandinav, kur të votohet për rinovimin e Parlamentit Evropian.

Një test, megjithëse i pjesshëm, për kapacitetin e partive tradicionale të kontinentit të Vjetër. Sipas të dhënave që kanë arritur deri pak më pare, partia socialdemokratike, qëe udhëheq aktualisht një qeveri koalicioni, u konfirmua stabile në vendin e parë, me 19.1% të votave. Një rezultat pozitiv, por jo shumë i kënaqshëm.

Surpriza e vërtetë erdhi nga “partia e koalicionit kombëtar”, e cila u rendit ne vendin e dyte, duke u krenuar me 17.2% të votave. Finlandezët e Vërtetë, që bëjnë pjesë ne “frontin sovranist”, u ndalën në 15.1%. Do të thotë se, me çdo gjasë, nuk do të kenë shans të jenë pjesë e ekzekutivit. Populizmi, me pak fjale, në Finlandë dukej se do zinte rrënjë, por jo të depërtonte. Skedat e shqyrtuara tashmë, ndërsa po mësonim këto informacione, ishin baraz me 35% të totalit,raportoi  Agi. Pastaj, megjithatë, erdhi goditja, me finlandezët e Vërtetë në rikuperim dhe të dytët në atë që do të jetë klasifikimi përfundimtar. Një përmbysje e sensacioneve fillestare, që ishte konfirmuar edhe nga Matteo Salvini: “Miqtë populistë të Partisë Finlandeze do te bëhen partia e dytë në Finlandë! Më 26 maj, së bashku me Legën, më në fund ndryshon Europa”. Ky ishte komenti i nxehtë i udhëheqësit të Liges se Veriut.

Sondazhet, në javët e fundit, kishin folur për një koke me koke midis sovranistëve dhe social demokratëve. Një skenar që, sipas numrave aktuale, duket se eshte verifikuar. Por për rezultatet përfundimtare të këtyre legjislativeve do të duhet të presim edhe disa orë. Epo, së fundi, edhe partia e qendrës, e cila mund të festojë për arritjen e vendit te tretë në podiumin e zgjedhjeve: këtij formacioni, tani për tani,i është caktuar 15.4%. Por populistët tani janë të dytët.Kane mbetur prapa si “partia e koalicionit kombëtar” edhe ajo e qendrës, të cilat zënë respektivisht vendin e katërt dhe të tretë ne renditje. Sipas parashikimeve, në të vërtetë, vendet e fituara nga Socialdemokratët duhet të jenë 40, ndërsa ato në të cilat do të ulen Finlandezët e Vërtetë do të jenë 37. Mbetet akoma edhe pak nga perfundimi i votimit.

Ndër çështjet që kanë lejuar sovranistët të strehoen në zonat periferike – gjithmonë siç lexohet në Agi – edhe propozimet mbi ndryshimet klimatike, të cilat nuk i kanë bindur zonat kufitare. Kjo, me menaxhimin e fenomeneve të emigracionit dhe shkurtimin e sistemit të welfare, ka përfaqësuar temën kryesore te fushatës së kaluar elektorale.

Veritas.com.al/