Partia Demokratike e Socalistëve (DPS) që udhëhiqet nga Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviç, ka vendosur të tërheq mbështetjen e saj ndaj qeverisë së pakicës të Dritan Abazoviç.

Ky vendim erdhi pasi qeveria e Malit të Zi miratoi draft-kontratën me Kishën Ortodokse Serbe, gjë për të cilën kjo qeveri nuk ka mandat dhe pajtueshmëri të plotë politike, dhe e cila ishte votuar për të shtyrë përpara agjendën evropiane të vendit.

DPS, e cila ka 29 deputetë në parlamentin malazez (nga 81 sa janë gjithsej), doli me një qëndrim këtë të diel se qeveria e ka humbur mbështetjen e kësaj partie, nga e cila edhe varet edhe jetëgjatësia e qeverisë së Abazovic

“Në seancën e sotme të Kryesisë së Partisë Demokratike të Socialistëve, të kryesuar nga kryetari i partisë Milo Gjukanoviç, u shpreh keqardhja për ndryshimin e kursit politik të Qeverisë së Malit të Zi, e cila, në kundërshtim me marrëveshjen politike për formimin e saj, braktisi detyrat prioritare të përmbushjes së detyrimeve nga agjenda e integrimeve evropiane dhe me nxitim, në mënyrë të papërgjegjshme dhe pa konsultim me publikun profesional lidhi kontratën me Kishën Ortodokse Serbe, duke i shkaktuar dëme të pallogaritshme interesave shtetërore të Malit të Zi”.

“Me një ndryshim të tillë të prioriteteve nga ana e Qeverisë, u humb mundësia për të siguruar forcimin e konsensusit të politikës civile, pro-evropiane, dhe në vend të kësaj, ndarjet e vjetra në Mal të Zi u forcuan në një mënyrë krejtësisht të panevojshme dhe në mënyrë destruktive, e cila kërcënoi seriozisht shansin e paraqitur papritur që Mali i Zi, si një vend që ka kohë që udhëheq procesin e negociatave me BE-në, në kohën e duhur të bëhet edhe anëtari i parë i ardhshëm”.

“Me gjithë këtë kthesë negative, Partia Demokratike e Socialistëve do të vazhdojë pa vonesë në Kuvendin e Malit të Zi komunikimin me të gjitha partitë parlamentare për të arritur zgjidhje optimale për çështje që kërkojnë një konsensus më të gjerë politik”.

“Në seancë u tha se pas rënies së Qeverisë së 42-të të Malit të Zi, Partia Demokratike e Socialistëve, duke i dhënë mbështetjen e pakicave në Kuvend, u përpoq të siguronte kushtet për arritjen e shumicës së cilësuar, e cila do të mundësonte emërimet. Në këtë mënyrë, Mali i Zi do të merrte standardet përfundimtare në kapitujt 23 dhe 24, duke e bërë të sigurt të ardhmen e tij evropiane”.

“Në këtë kontekst, DPS, si në procesin e negociatave, ashtu edhe në punën e qeverisë, tregoi gjerësi, bashkëpunim dhe gatishmëri maksimale për të arritur një kompromis, duke marrë pikërisht interesin kryesor strategjik shtetëror në dallimet politike ditore dhe mosmarrëveshjet mes votuesve të shumicës parlamentare të sapoformuar”.

“Megjithatë, Marrëveshja me Kishën Ortodokse Serbe, është votuar pa diskutim paraprak publik, me mangësi të shumta që janë shpallur publikisht nga opinioni profesional, përfaqësues të sektorit joqeveritar si dhe subjekteve të shumta politike, dhe përmbajtja e së cilës kërcënon dukshëm interesat shtetërore të Malit të Zi. Ajo është një çështje e rëndësisë më të lartë kombëtare, mbi të cilën nuk kemi të drejtë të kalojmë pa një përgjigje adekuate dhe të qartë politike”.

“Për të shmangur skenarin e sotëm, gjatë javës së kaluar kemi paralajmëruar vazhdimisht se kjo çështje nuk mund të zgjidhet me nxitim dhe se është e nevojshme përfshirja e publikut profesional dhe shkencor, për të arritur në përmbajtjen përfundimtare të tekstit në një formë gjithëpërfshirëse, përmes një procesi i cili mbron në mënyrë adekuate interesat e shtetit të Malit të Zi”.

“Kryesia u shpreh se, pasi thirrjet e sipërpërmendura nuk dhanë fryte, përkundrazi, u shpreh një mungesë e pakuptueshme vullneti për dialog kuptimplotë, i cili në fund rezultoi në braktisjen faktike të qeverisë nga kursi europian, duke mos lënë hapësirë mbështetje të mëtejshme për qeverinë e pakicës”.

“Kryesia e DPS-së vendosi njëzëri të refuzojë mbështetjen për Qeverinë e 43-të të Malit të Zi dhe autorizoi Klubin e Deputetëve të Partisë Demokratike të Socialistëve që të ndërmarrë veprimet e duhura ligjore në Parlamentin e Malit të Zi gjatë javës së ardhshme”, njoftoi Kryesia e DPS-së.

Anëtari i organit të asaj partie, Jevto Erakoviç, më herët tha se Qeveria nuk e ka më mbështetjen e partisë, duke thënë se agjenda evropiane mbetet prioritet për DPS-në.

“Ne e mbështetëm qeverinë pa kalkulim, duke besuar se BE-ja është qëllimi ynë i përbashkët. Tani që për fat të keq është e qartë se nuk është kështu, përsëri pa kalkulim, ne vazhdojmë të luftojmë për të njëjtin qëllim,” shkroi Erakoviç në Twitter pas Seanca e Kryesisë së DPS-së.

Ky organ partiak u mblodh pasi qeveria njoftoi të premten se propozimi për Marrëveshjen Themelore ndërmjet Malit të Zi dhe Kishës Ortodokse Serbe ishte miratuar.

Lajme

Partia e Gjukanoviçit (DPS) tërheq mbështetjen ndaj qeverisë së Abazoviç


Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviç dhe Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviç

Partia Demokratike e Socalistëve (DPS) që udhëhiqet nga Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviç, ka vendosur të tërheq mbështetjen e saj ndaj qeverisë së pakicës të Dritan Abazoviç.

Ky vendim erdhi pasi qeveria e Malit të Zi miratoi draft-kontratën me Kishën Ortodokse Serbe, gjë për të cilën kjo qeveri nuk ka mandat dhe pajtueshmëri të plotë politike, dhe e cila ishte votuar për të shtyrë përpara agjendën evropiane të vendit.

DPS, e cila ka 29 deputetë në parlamentin malazez (nga 81 sa janë gjithsej), doli me një qëndrim këtë të diel se qeveria e ka humbur mbështetjen e kësaj partie, nga e cila edhe varet edhe jetëgjatësia e qeverisë së Abazoviç.

“Në seancën e sotme të Kryesisë së Partisë Demokratike të Socialistëve, të kryesuar nga kryetari i partisë Milo Gjukanoviç, u shpreh keqardhja për ndryshimin e kursit politik të Qeverisë së Malit të Zi, e cila, në kundërshtim me marrëveshjen politike për formimin e saj, braktisi detyrat prioritare të përmbushjes së detyrimeve nga agjenda e integrimeve evropiane dhe me nxitim, në mënyrë të papërgjegjshme dhe pa konsultim me publikun profesional lidhi kontratën me Kishën Ortodokse Serbe, duke i shkaktuar dëme të pallogaritshme interesave shtetërore të Malit të Zi”.

“Me një ndryshim të tillë të prioriteteve nga ana e Qeverisë, u humb mundësia për të siguruar forcimin e konsensusit të politikës civile, pro-evropiane, dhe në vend të kësaj, ndarjet e vjetra në Mal të Zi u forcuan në një mënyrë krejtësisht të panevojshme dhe në mënyrë destruktive, e cila kërcënoi seriozisht shansin e paraqitur papritur që Mali i Zi, si një vend që ka kohë që udhëheq procesin e negociatave me BE-në, në kohën e duhur të bëhet edhe anëtari i parë i ardhshëm”.

“Me gjithë këtë kthesë negative, Partia Demokratike e Socialistëve do të vazhdojë pa vonesë në Kuvendin e Malit të Zi komunikimin me të gjitha partitë parlamentare për të arritur zgjidhje optimale për çështje që kërkojnë një konsensus më të gjerë politik”.

“Në seancë u tha se pas rënies së Qeverisë së 42-të të Malit të Zi, Partia Demokratike e Socialistëve, duke i dhënë mbështetjen e pakicave në Kuvend, u përpoq të siguronte kushtet për arritjen e shumicës së cilësuar, e cila do të mundësonte emërimet. Në këtë mënyrë, Mali i Zi do të merrte standardet përfundimtare në kapitujt 23 dhe 24, duke e bërë të sigurt të ardhmen e tij evropiane”.

“Në këtë kontekst, DPS, si në procesin e negociatave, ashtu edhe në punën e qeverisë, tregoi gjerësi, bashkëpunim dhe gatishmëri maksimale për të arritur një kompromis, duke marrë pikërisht interesin kryesor strategjik shtetëror në dallimet politike ditore dhe mosmarrëveshjet mes votuesve të shumicës parlamentare të sapoformuar”.

“Megjithatë, Marrëveshja me Kishën Ortodokse Serbe, është votuar pa diskutim paraprak publik, me mangësi të shumta që janë shpallur publikisht nga opinioni profesional, përfaqësues të sektorit joqeveritar si dhe subjekteve të shumta politike, dhe përmbajtja e së cilës kërcënon dukshëm interesat shtetërore të Malit të Zi. Ajo është një çështje e rëndësisë më të lartë kombëtare, mbi të cilën nuk kemi të drejtë të kalojmë pa një përgjigje adekuate dhe të qartë politike”.

“Për të shmangur skenarin e sotëm, gjatë javës së kaluar kemi paralajmëruar vazhdimisht se kjo çështje nuk mund të zgjidhet me nxitim dhe se është e nevojshme përfshirja e publikut profesional dhe shkencor, për të arritur në përmbajtjen përfundimtare të tekstit në një formë gjithëpërfshirëse, përmes një procesi i cili mbron në mënyrë adekuate interesat e shtetit të Malit të Zi”.

“Kryesia u shpreh se, pasi thirrjet e sipërpërmendura nuk dhanë fryte, përkundrazi, u shpreh një mungesë e pakuptueshme vullneti për dialog kuptimplotë, i cili në fund rezultoi në braktisjen faktike të qeverisë nga kursi europian, duke mos lënë hapësirë mbështetje të mëtejshme për qeverinë e pakicës”.

“Kryesia e DPS-së vendosi njëzëri të refuzojë mbështetjen për Qeverinë e 43-të të Malit të Zi dhe autorizoi Klubin e Deputetëve të Partisë Demokratike të Socialistëve që të ndërmarrë veprimet e duhura ligjore në Parlamentin e Malit të Zi gjatë javës së ardhshme”, njoftoi Kryesia e DPS-së.

Anëtari i organit të asaj partie, Jevto Erakoviç, më herët tha se Qeveria nuk e ka më mbështetjen e partisë, duke thënë se agjenda evropiane mbetet prioritet për DPS-në.

“Ne e mbështetëm qeverinë pa kalkulim, duke besuar se BE-ja është qëllimi ynë i përbashkët. Tani që për fat të keq është e qartë se nuk është kështu, përsëri pa kalkulim, ne vazhdojmë të luftojmë për të njëjtin qëllim,” shkroi Erakoviç në Twitter pas Seanca e Kryesisë së DPS-së.

Ky organ partiak u mblodh pasi qeveria njoftoi të premten se propozimi për Marrëveshjen Themelore ndërmjet Malit të Zi dhe Kishës Ortodokse Serbe ishte miratuar.