Parashikimet për një rritje të lartë ekonomike post-pandemi janë tashmë veçse një vegim i largët i asaj çfarë pritej në vitin 2022.

Sipas raportit të fundit të Bankës Botërore mbi perspektivat ekonomike globale, rritja në Shqipëri do të ndalet në shifrat e 3.2% gjatë vitit 2022, duke pësuar kështu një tjetër ulje me 0.6% pikë prej raportit të janarit.

Parashikimet për vitin 2023 janë po ashtu të ulur në perspektivë, pasi ajo pritet të jetë në kuotën e 3.5%. Pra, 02.% më pak prej raportit të mëparshëm.

 

Gjithsesi, skenari i Shqipërisë paraqitet edhe optimist në këtë rast, pasi për disa vende, parashikimi paraqet edhe recesion.

 

Në tërësi, rritja globale pritet të bjerë në 2.9% gjatë vitit 2022, prej 5.7% që ishte në vitin 2021. Parashikimi i mëparshëm i janarit e jepte ekonominë botërore në një kuotë rritjeje prej 4.1%.

Mirëpo, lufta në Ukrainë, e ka vulosur se shifra të tilla nuk do të ketë.

Rritje po kaq e ngadaltë pritet të jetë ajo ekonomike deri në fund të vitit 2024, pikë deri kur mendohet se do të zgjasin efektet ekonomike pas-luftë (të paktën deri me skenarët e tanishëm).

Inflacioni shumë i lartë mbetet ndër sfidat më të mëdha aktuale të ekonomisë, me skenarë të ngjashëm me atë të viteve 1970, kur ekonomia botërore ra në një fenomen të njohur si staglafion, i cili shkaktoi një varg krizash financiare në tregjet dhe në ekonomitë në zhvillim