AFP / Fabrice COFFRINI

Elitat globale që mbërritën në Davos për Forumin Ekonomik Botëror të hënën u takuan me paralajmërime urgjente të FMN-së rreth pabarazisë në rritje dhe zemërimin popullor që ushqejne pasiguri ekonomike te rrezikshme.

Edhe përpara hapjes zyrtare të javës vjetore të rrjetëzimit dhe shoqërizimit nga ana e të pasurve dhe influencuesve  botërore, ishte e qartë se ngjarja e këtij viti do të ishte nën shenjën e paqëndrueshmërisë globale ne rritje, rrezikut dhe rritjes të populizmit të zemëruar.

Udhëheqësit nga SHBA, Franca, Britania dhe Zimbabve kanë qëndruar në shtëpi ne resortin elegant zviceran te skive në mënyrë që të shmangin zjarret politike në shtëpi, ne pjesen me te madhe goditur nga zemërimi popullor kundër elitave.

Fondi Monetar Ndërkombëtar paralajmëroi në një përditësim të parashikimeve të saj ekonomike globale se konfrontimet tregtare të SHBA-Kinë, Brexit dhe burime të tjera të pasigurisë po kërcënonin të zvarritnin rritjen globale edhe më tej sesa parashikimi pothuaj pesimist botuar tre muaj më parë.

FMN ka shkurtuar parashikimin global të PBB-së për këtë vit në 3.5 përqind nga 3.7 përqind të parashikuar në tetor. Për vitin 2020, vlerësimi u zvogëlua në 3.6 për qind.

Drejtorja e Fondit Monetar Ndërkombëtar Christine Lagarde paralajmëroi se ekonomia botërore po rritet më ngadalë se sa pritej

“Rezultati final eshte se pas dy vitesh zgjerimi të qëndrueshëm, ekonomia botërore po rritet më ngadalë se sa pritej dhe rreziqet po rriten,” u tha gazetarëve në Davos shefja e FMN Christine Lagarde.

“A do të thotë kjo se një recesion global është rreth qoshes?”  pyeti ajo. “Jo. Por rreziku i një rënie të ndjeshme në rritjen globale sigurisht është rritur “.

Veritas.com.al/