Sulmi mbi Internetin, që u krye të Premten dhe shkaktoi trazira në botë, u krye duke përdorur pajisje që përdoren në shtëpi, si kamera dhe printer CCTV, thonë analistët e Sigurisë.

Twitter, Spotify, dhe Reddit ishin mes atyre që pësuan më shumë dëme; ditën e Premte këto site u mbyllën.

Objektivi i sulmit ishte kompania Dyn, e cila u atakua direkt përdoruesit e website.

Analistët e sigurisë nuk besojnë se sulmi përdori “internetin e individëve”

Dyn është një shërbim DNS- një internet “phone book”  i cili i drejtohet adresave në internet ku ruhen ëebiste-t. Një shërbim i tillë është pjesë vendimtare për infrastrukturën e ueb.

Të  Premten shërbimi DDoS u vu nën sulm, tek i cili kanë besuar mijëra makineri që merren me koordinimin e informacionit.

“Ngjarja globale” përfshiu “dhjetëra milionë” adresa në internet.

Kompania e Sigurisë Flashpoint tha se ishte konfirmuar se sulmi përdori  “botets” të infektuar me softwar-in “Mirai”.

Shumica e pajisjeve që u përfshinë në sulm kanë ardhur nga prodhimi Kinez, të cilave mund t’u zbulohet shpejt emri i përdoruesit (username) dhe fjalëkalimi (password), të cilat software i zbërthen.

Pronarëte  pajisjeve mund të mos kenë asnjë mundësi të dinë se çfarë ka ndodhur brenda këtij sulmi.

/Veritas.com.al/