-Shifrat e UNICEF  tregojnë se çfarë kuptimi kanë këtë vit për fëmijët që jetojnë në zonat e krizës konfliktet dhe luftërat-

Nga: Bianca Elisi /

Fëmijë nën sulm, fëmijë që përdoren si mburoja njerëzore ose të mbushur me tritol, fëmijë te vrarë, plagosur, abuzuar. Ajo që kemi gati për te përfunduar është një vit i tmerrshem për fëmijërinë në botë.

Kjo është denoncuar nga Manuel Fontaine, drejtor i Programeve të Emergjencave të Unicef, duke lexuar të dhënat e mbledhura nga organizata ndërkombëtare gjatë nëntë muajve të parë të vitit 2018.

Në Siri, për shembull, Kombet e Bashkuara kanë konstatuar vrasjen e 870 fëmijëve. Eshte qe nga agimi i konfliktit shpërthyer në vitin 2011, qe në të njëjtën periudhë kohore nuk eshte regjistruar një buletin kaq i zi. Në Jemen, nga ana tjetër, janë 1.427 fëmijë të vrarë ose të plagosur. Por në shtetin jugor të Gadishullit Arabik vdesin edhe nga mungesa e ushqimit dhe mjekimit . UNICEF ka llogaritur se çdo dhjetë minuta një Jemenit i vogël është viktimë e sëmundjeve të parandalueshme dhe se rreth 400 mijë fëmijë janë ne rrezik per jetën për shkak të kequshqyerjes. Edhe në Afghanistan dhuna dhe masakrat janë të zakonshme dhe numri i të miturve të përfshirë në nëntë muajt e parë të vitit 2018 është rreth 5 mijë. Një numer i barabartë me totalin e vitit 2017. Në verilindje të Nigerisë, asgjësuar nga reprezaljet e grupeve te armatosura dhe fraksioneve te ndryshme të Boko Haram, vajzat  e vogla abuzohen sistematikisht,i jepen ne këmbim milicëve ose sakrifikohen si kamikaze. Në Somali, më shumë se 1,800 fëmijë kanë mbushur radhët e terroristëve te al-Shabab.

Në Republikën e Afrikës Qendrore, përsëri sipas vlerësimeve të OKB-së, me rifillimin dramatik të armiqësive, ka filluar një emergjencë humanitare që përfshin dy nga tre fëmijë. Situata është gjithashtu e ngjashme në Republikën Demokratike të Kongos, ku përleshjet midis forcave qeveritare dhe milicise janë sfondi për përhapjen e Ebola-s. Ndërsa ne Irak, ajo që është më e frikshme jane bombat e pashpërthyera që pengojne familjet e zhvendosura që të kthehen në shtëpitë e tyre. Në verilindje të Nigerisë, në rajonin e Liqenit Çad, në veri të Kamerunit dhe në rajonin Diffa të Nigerit, të paktën 1,041 shkolla janë të mbyllura dhe rreth 445,000 fëmijë nuk kanë te drejte për arsimim. Ndërsa ne Myanmar, shkeljet e të drejtave të Rohingya të mbetur në veri të Shtetit Rakhine nuk zhduken. Buletini i zi i vitit 2018 vazhdon me Palestinën dhe vrasjen e mbi 50 fëmijëve dhe plagosjen e disa qindrave gjatë disa demonstrimeve kundër përkeqësimit të kushteve të jetesës në Gaza.

Në Sudanin e Jugut, marrëveshja e brishtë midis fraksioneve ndërluftuese zbulon një dritë shprese, por 6.1 milion njerëz janë katandisur në uri ekstreme dhe grupet më të dobëta janë ende të ekspozuara ndaj rrezikut të dhunës së pashembullt. Duke ju afruar Evropës është situata e Ukrainës Lindore që ngjall shqetësimin e organizatës ndërkombëtare. Pas katër vitesh konflikti, në fakt, 700 mijë fëmijë nuk kanë më shkollë dhe janë të detyruar të jetojnë me luftime të përkohshme dhe municione të pashpërthyera. Një situatë e destinuar të përkeqësohet pranë linjës së kontaktit që ndan zonat e kontrolluara të Kievit dhe ato në duart e separatistëve. Dhe është pikerisht prapa kësaj strehe që jetojnë në kushte të vështira 400 mijë të mitur. Së fundi, Kameruni është në prag të luftës civile dhe ku shkollat, nxënësit dhe mësuesit janë shpesh nën sulm.

Pra, sipas UNICEF, “fëmijët që jetojnë në zona konflikti kanë vazhduar të vuajnë nivele ekstreme të dhunës”. Fjalë që peshojnë si gurë, nëse marrim parasysh se në vitin 2019 bie tridhjetë vjetori i ratifikimit të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve dhe adoleshentëve, si dhe shtatëdhjetë vjet të Konventës së Gjenevës. “Për një kohë të gjatë – tha Manuel Fontaine – palët në konflikt janë duke kryer mizoritë me pandëshkueshmëri pothuajse totale dhe e gjithë kjo po bëhet gjithnjë e më e keqe”. Për këtë arsye, UNICEF i kërkon grupeve ndërluftuese të ushtrojnë ndikimin e tyre për të mbrojtur fëmijërinë : “Përndryshe, do të jenë fëmijët, familjet e tyre dhe komunitetet e tyre që do të vazhdojnë të vuajnë pasoja shkatërruese tani dhe në vitet në vijim”.

VERITAS.COM.AL/