Ende shumë ditë me anticiklonin afrikan: fundjava e Pashkëve do të shohë një nxehtësi jashtë sezonit në Qendër-Veri me temperaturat maksimale deri në 26-27 gradë, më pak nxehtë në Jug për shkak të një qarkullimi të dobët të freskut nga veriu. Mund të ndryshojë gjithçka nga mesi i muajit

Alessandro Ferro

Me hapa të mëdha drejt një Pashke pothuaj verore: një anticiklon robust dhe i gjerë ka zënë rrënjë në Mesdhe dhe nuk do të largohet aq lehtë.

Zona me presion të lartë do të marrë kontribute afrikane që do të rritin temperaturat me vlera të ngjashme verore dhe përtej mesatareve të periudhës

Temperaturat në rritje të shpejtë

Sateliti tregon një Shqiperi krejtësisht të pastër nga retë: qiejt janë aq te pastër sa mund të shihet bora e bardhë mbi vargjet malore. Kohe të vështira për zonjën e bardhë që do të shkrihet me presionin e anticiklonit afrikan: temperaturat parashikohet të rriten më tej me nivele të larta për të qenë vetëm në dhjetë ditët e para të prillit.

Midis sot dhe nesër vlerat termike do të prekin majat rreth 21-22 ° C në shumë qytete në Veri dhe me pik më të madh në zonat e brendshme ndërsa në Jug, për shkak të një qarkullimi të dobët të ajrit të freskët të lidhur me një vorbull me presion të ulët midis Greqisë dhe Turqisë, vlerat do të jenë pak më të ulëta. Nuk është e shpeshtë, por sidomos në pranverë mund të ndodhë që Qendra dhe Veriu të jenë më “të ngrohtë” sesa Jugu.

Edhe 15 gradë më ulët natën

Gjatë natës, megjithatë, kolona e merkurit do të bjerë ndjeshëm me disa gradë në krahasim me orët e ditës me një “kërcim” të bukur edhe mbi 10-12 gradë. Klima do të jetë akoma shumë e fresktët, në disa raste edhe e ftohtë, nga veriu në jug me vlera mesatare midis 5 dhe 10 gradë. Gama e temperaturave do të jetë e konsiderueshme,ku gjatë ditës do të jetë e mundur të qëndroni me mëngë të shkurtra falë temperaturave prej 22 gradë ndërsa në dritën e parë të agimit do të ketë temperatura minimale prej 5 gradë.

Shpërthen anticikloni, vlera pothuajse verore

Sikur të mos mjaftonte kjo, nga e premtja anticikloni do të marrë edhe më shumë energji me temperatura që rriten më tej me kulmin gjatë fundjavës së Pashkëve: siç thonë ekspertët, vlerat më të larta do të regjistrohen në luginat malore, ku, do të ketë maksimum prej 26-27 ° C, më e lartë se mesatarja e periudhës mbi 10 gradë.

Një i nxehtë jashtë sezonit do të ndodhë gjithashtu në të gjithë pjesën tjetër të Veriut dhe Qendrës me maksimume deri në 23-24 ° C. Temperaturat në rritje përfundimtare edhe në Jug për shkak të ezaurimit të qarkullimit të ajrit të freskët Ballkanik.

Mot i keq surprizë pas Pashkëve?

Do të mësohemi me anticiklonin por nuk do të zgjasë përgjithmonë: nga mesi i muajit, është i mundur një strandryshim i motit i gjeneralizuar me kthimin e turbullirave të Atlantikut dhe shira të përkohshëm, madje edhe me intensitet të fortë duke filluar nga sektorët më perëndimorë. Ndërkohë, konfirmohet një ndryshim i parë për të Hënën pas Pashkëve me një shtim të reve dhe disa shira të dobët sidomos në mbrëmje.

VERITAS.COM.AL