( Foto nga: LOIC VENANCE/AFP/Getty Images)/

Në një artikull për Guardian, të mërkurën, shkrimtari Jason Wilson pretendoi se ndonëse doxing është një “taktikë” që është “tallur nga disa”, ajo ka “provuar të jetë efektive” kundër kundërshtarëve ideologjikë dhe në “çmontimin e të djathtës ekstreme”. “Ironikisht, i njëjti shkrimtar e quajti doxing një “rrezik me të cilin përballen gazetarët amerikanë” në qershor.

Wilson ka konfirmuar në artikullin e tij se “aktivizmi jo i dhunshëm” ka “luajtur një rol në çmontimin e të djathtës ekstreme”, duke përfshirë edhe taktikën ‘doxxing’ te kundërshtarëve , që sipas Merriam-Webster Dictionary, do të thotë “të identifikosh publikisht ose te publikosh informacion privat rreth (dikujt), “të tilla si” adresat e shtëpisë “ose” emrat e anëtarëve të familjes “, si” një formë ndëshkimi apo hakmarrjeje “.

“Nga njerëzit ‘doxxing’ që morën pjesë në organizimin online ose në aksionin offline te rrugës, antifashistët synonin të shpërndanin rrezikun që besimtarët paraqesin në ideologjitë e dhunshme dhe të nxjerrin një kosto sociale ose ekonomike për pjesëmarrje në lëvizjet e ekstremit te djathtë”, pohoi Wilson përpara se të nxiste komentet nga aktivistja e Antifa-s Emily Gorcenski dhe Antifa: Autori i doreshkrimit antifashist Mark Bray qe mbështet  përdorimin e doxing.

“Emily Gorcenski është një e mbijetuar e Charlottesville, aktiviste antifashiste dhe shkencëtare e të dhënave. Ajo ka marrë pjesë gjerësisht në doxxing e figurave të së djathtës ekstreme, “raportoi Wilson. “Ajo thotë se doxxing është edhe për sigurinë edhe per llogaridhënien e komunitetit”.

Per ironi te fatit, në qershor, Wilson botoi një artikull në Guardian duke përshkruar “doxxing” si një nga “rreziqet e reja me të cilat ballafaqohen gazetarët amerikanë”, dhe duke vënë në dukje se taktika shpesh çon në kërcënime me vdekje të dërguara atyre që janë doxxuar.

Në një artikull tjetër të Guardian botuar në qershor, shkrimtari Arwa Mahdawi gjithashtu vuri në dukje se ata që dox të tjerët “shpesh bëjnë gjëra të gabuara” dhe përfundojnë duke vënë të tjerët në rrezik.

Një incident i tillë ka ndodhur vitin e kaluar, kur aktivistët filluan të doxojnë njerëzit që ata besonin se kishin marrë pjesë në tubimin “Unite the Right” të Charlottesville, vetëm për t’u zbuluar se viktimat e tyre nuk ishin në të vërtetë prezent ne event.

Siç është raportuar më parë, “përpjekjet e identifikimit frymëzuan disa të tjerë që të përfshiheshin, përfshirë aktoren Jennifer Lawrence dhe gazetarin Kurt Eichenwald. Sidoqoftë, disa njerëz që nuk kanë lidhje me te djathtën alt ose marshin thuhet se janë keqidentifikuar, doxuar,dhe më pas kanë marrë kërcënime me vdekje dhe abuzime nga aktivistët e krahut të majtë “.

Veritas.com.al/