17 dhjetor (UPI) – Një gjykatë speciale pakistaneze dënoi të martën ish-sundimtarin ushtarak të vendit, Gjeneralin Pervez Musharraf me akuzën e tradhtisë së lartë.

Gjykata me tre anëtarë e Islamabadit dha verdiktin me te paprecedent kundër Musharraf në procesin gjyqësor me te gjate për imponimin e një gjendjeje të jashtëzakonshme në kundërshtim me kushtetutën në 2007 për të zgjatur sundimin e tij pothuaj prej dekadash të vendit. Akuzat ishin në pritje që nga dhjetori 2013.

“Pervez Musharraf është shpallur fajtor sipas Nenit 6 për shkelje të kushtetutës së Pakistanit,” njoftoi funksionari i ligjit i qeverise Slamna Nadeem.

Verdikti i fajësisë 2 me1 u dha në bazë të nenit 6 të Kushtetutës që thotë se “çdo person që abrogon ose shkatërron ose pezullon” Kushtetutën me forcë ose ndonjë mjet tjetër antikushtetues do të jetë fajtor për tradhti të lartë, e cila dënohet me vdekje ose me burgim të përjetshëm .

Musharraf mori sundimin e Pakistanit në një grusht shteti ushtarak në 1999 dhe qëndroi në krye të vendit deri në dorëheqjen e tij në 2008. Ai ka qenë në Dubai që nga Marsi 2016 kur ai u hoq nga lista e ndalimit te fluturimeve në mënyrë që të marrë trajtim mjekësor.

Nga shtrati i spitalit në fillim të këtij muaji, 76-vjeçari Musharraf i quajti akuzat ndaj tij “absolutisht të pabazuara” dhe tha se ishte “viktimizuar”.

“Unë i kam shërbyer vendit tim për 10 vjet,” tha ai në deklaratën e regjistruar. “Unë kam luftuar për vendin tim”.

Ish-shefi ushtarak u shtrua në spital në fillim të këtij muaji për shkak të shëndetit të tij të përkeqësuar.

Këshilltari i Musharraf mund të apelojë vendimin në Gjykatën Supreme dhe nëse vendimi konfirmohet, presidenti, i armatosur nga kushtetuta, ka mundësinë të japë falje për të.

VERITAS.COM.AL/