(Planeti Venus: Fosfina është zbuluar në nes të gjërësisë gjeografike).

Nga Jonathan Amos/ Korrespondent i Shkencës së BBC

 

Është një mundësi e jashtëzakonshme – ideja që organizmat e gjallë po notojnë në retë e Planetit Venus.

Por kjo është ajo që astronomët po konsiderojnë tani pasi zbuluan një gaz në atmosferë, që nuk mund ta shpjegojnë.

Ky gaz është fosfinë – një molekulë e përbërë nga një atom fosfori dhe tre atome hidrogjeni.

Në Tokë, fosfina është e lidhur me jetën, me mikrobe që jetojnë në zorrët e kafshëve si pinguinët, ose në mjedise të varfër nga oksigjeni, siç janë kënetat.

Me siguri, kjo mund të arrihej në mënyrë industriale, por nuk ka fabrika në Venus; dhe sigurisht nuk ka pinguinë.

Atëherë, pse është ky gaz atje, 50 km lart nga sipërfaqja e planetit? Prof. Jane Greaves, nga Universiteti Cardiff, Mbretëria e Bashkuar, dhe kolegët e tij po bëjnë vetëm këtë pyetje.

Ata kanë botuar një punim në revistën Nature Astronomy duke detajuar vëzhgimet e tyre ndaj fosfinës në Venus, si dhe hetimet që ata kanë bërë për të provuar të tregojnë se kjo molekulë mund të ketë një origjinë natyrore, jo-biologjike.

Por për momentin, ata kanë ngecur – siç i tregojnë programit Sky At Night të BBC-së, i cili ka biseduar gjatë me ekipin. Ju mund ta shihni shfaqjen në BBC Four sonte (e hënë) në 22:30 BST.

Duke pasur parasysh gjithçka që dimë për Venusin dhe kushtet që ekzistojnë atje, askush nuk ka qenë ende në gjendje të përshkruajë një rrugë abiotike për në fosfinë, jo në sasitë që janë zbuluar. Kjo do të thotë që një burim jete meriton shqyrtim.

“Gjatë gjithë karrierës sime kam qenë i interesuar në kërkimin e jetës diku tjetër në Univers, kështu që unë thjesht jam larguar se kjo është edhe e mundur,” tha Prof Greaves. “Por, po, ne po inkurajojmë vërtet njerëz të tjerë të na tregojnë se çfarë mund të kemi humbur. Dokumenti dhe të dhënat tona janë qasje e hapur; kështu funksionon shkenca.”

VERITAS.COM.AL

Komente

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.