Kryeministri i Pakistanit, Imran Khan, kohët e fundit theksoi se, ndërsa jeta e Muhamedit te Islamit “është pjesë e historisë”, nuk ka “përmendje” të Jezusit në historinë njerëzore, raportoi Times of Israel (TOI) të premten.

“Profetët e Allahut ishin të ndryshëm (përveç Muhamedit), por nuk ka përmendje te tyre në historinë njerëzore. Ka përmendje të papërfillshme të tyre. Moisiu përmendet, por nuk përmendet Jezusi në histori, “shpalli Khan, zbuloi TOI, duke cituar një përkthim të postuar nga Instituti i Kërkimit të Medias në Lindjen e Mesme (MEMRI).

“Por e gjithë jeta e Muhamedit, që ishte profeti i fundit i Allahut, është pjesë e historisë”, shtoi lideri i Pakistanit.

Komentet e kryeministrit musliman erdhën gjatë një ngjarjeje që shënonte ditëlindjen e Muhammedit më 20 nëntor, kur Khan deklaroi se Islamabad do të kryesonte një fushatë ndërkombëtare kundër shpifjes ndaj Islamit dhe do te kishte bere përdorimin e lirisë se fjalës si një pretekst për të kryer blasfemi, një krim.

Pothuajse një vit më parë, Departamenti i Shtetit i SHBA vendosi Pakistanin në një listë të veçantë të vëzhgimit për “shkelje të rënda të lirisë fetare”.

Fushata “do të parandaloje njerëzit që përdorin lirinë e fjalës si një mbulesë për dëmtimin e ndjenjave fetare të Muslimanëve anembanë botës. Pakistani do të kryesojë nënshkrimin e kësaj konvente dhe do ta bëjë përdorimin e lirisë së fjalës për të kryer  blasfemi,nje krim “, tha Khan.

Gjatë fjalës së tij në konvent, Khan shprehu zemërimin mbi botimin e karikaturave dhe portreteve të tjera satirike të Muhamedit në Perëndim, duke argumentuar se zemërimi që tenton të ndodhë shpejt pas botimit të imazheve,eshte përdorur për të njollosur Islamin.

Khan vëzhgoi:

Çdo disa vjet, në disa vende perëndimore,Profeti ynë i nderuar është blasfemuar dhe çnderuar. Cila është pasoja e kësaj? Muslimanët zemërohen.Dalin në rrugë në protestë, [protestuesit] shkaterrojnë gjërat në vendin tonë … Kjo i mundëson armiqve të muslimanëve t’u tregojnë njerëzve në Perëndim: ‘Shihni, Islami është një fe e madhe që përhap dhunën’. Ata marrin një mundësi për të përhapur propagandën kundër Islamit.

Kryeministri u shpreh se Bashkimi Europian ka pranuar se askush nuk mund të përdorë lirinë e shprehjes si pretekst për blasfemi.

TOI raportoi:

[Khan] ka permendur ndërhyrjen e ministrit të tij të jashtëm me anulimin në fillim të këtij viti të një konkursi të kartonave mbi Mohammedin në Holandë të planifikuar nga një politikan i ekstremit të djathtë. Ai tha gjithashtu se lobimi i Pakistanit për këtë çështje në Organizatën e Bashkëpunimit Islamik dhe Kombet e Bashkuara po shpinte në më pak tolerancë për blasfeminë e supozuar në Perëndim.

Kryeministri u bëri thirrje vendeve anembanë botës që të miratojnë një “Konventë Ndërkombëtare mbi Parandalimin e difamacionit ndaj Fesë”, të cilën kryeministri argumentoi i sigurt që “liria e fjalës nuk mund të përdoret si pretekst për të lënduar 1.25 miliardë myslimanë në botë”.

Gjithashtu këtë muaj, kryeministri tha se administrata e tij dëshiron të paraqesë një imazh të Islamit paqësor përpara botës.

Fjalimi i tij erdhi mes trazirave në Pakistan pas lirimit nga Gjykata e Lartë në fund të tetorit të nënës së krishterë Asia Bibi, që autoritetet e kishin dënuar me vdekje për blasfemi.

Sipas vlerësimeve të pavarura dhe të qeverisë amerikane, ligjet kontroverse të Pakistanit kundër blasfemisë, të cilat Khan ka premtuar të mbrojë, përdoren kryesisht për të synuar të krishterët dhe pakicat e tjera fetare.

Masat anti-blasfemi sjellin një dënim të jetës në burg ose vdekje, në varësi të akuzës.

Gjykata e Lartë e Pakistanit urdhëroi lirimin e Bibit më 31 tetor, pasi ajo kishte shërbyer rreth tetë vjet ne burg, por Islamabadi ka rënë dakord të ndalojë Bibin të largohet nga vendi ndërsa gjykata e lartë te shqyrtoje peticionet e paraqitura kundër verdiktit të lirimit.

Administrata e Khan gjithashtu ka rënë dakord të mos bllokojë një peticion për të shtuar Bibin në një listë te mos fluturimeve të bërë nga partia anti-blasfemi Islamike Tehreek-e-Labaik e Pakistanit (TLP) që orkestroi trazirat që shpërthyen pasi gjykata e liroi Bibin.

Akordet janë pjesë e një marrëveshje për të ndalur protestën e arritur midis administratës së Khanit dhe TLP.

Pavarësisht mbrojtjes së ligjeve të blasfemise gjatë fushatës këtë verë, Khan ka shprehur në mënyrë të përsëritur mbështetjen e tij për vendimin e lirimit të Gjykatës së Lartë nën presionin e bashkësisë ndërkombëtare.

Veritas.com.al/