Gazeta gjermane: “Na vjen keq, Meksikë. Sot jemi të zënë, po ndërtojmë murin”

Kupa Botërore shpesh vlerësohet si një ngjarje globale dhe unifikuese, dhe në shumë mënyra,ajo është. Por ka gjithashtu edhe ndonjëherë ndeshje te keqe dhe po, ndarese,kufi në garën ndërkombëtare të futbollit. Tifozët në stadiume gjatë nxehjes në një ndeshje thonë gjëra që zakonisht nuk do të thoshin normalisht në nje shoqëri të sjellshme. Gjatë nxehjes së një ndeshjeje, mund të duket se asgjë nuk është jashtë limiteve.

Por në një redaksi te ndricuar mire, me ajer te kondicionuar dhe relativisht te qete ku merren vendime editoriale me mendje të kthjellet,dikush do të mendonte se do të mbizotëronin kokat më të ftohta.Se vendimet në lidhje me atë që është e përshtatshme për tu publikuar dhe çfarë nuk ështe,do te duhej te ishte më e matur. Ne dukje, ky nuk eshte rasti i gazetës gjermane Die Welt, e cila publikoi këtë titull ne mbrojtje te kampionëve Perplasja e Gjermanise me Meksikën sot.

Kjo ishte faqja e parë e Die Welt sot. Për të gjithë ju jo-gjermanisht folësit atje, titulli përkthehet si, “Na vjen keq Meksikë. Sot ne ndërtojmë murin ”

Shakaja përfundoi duke qene në Die Welt dhe Gjermania,si mbrojtëse e Kupës së Botës deshtoi të shënonte në një merzitje humbjeje trullosese 1-0 me Meksiken.

Hey, we get it, we’re busy too. It’s the World Cup.

Ne e dimë se kur të zene ethet e Kupës së Botës, mund të jetë e vështirë të mbash hapin me ngjarjet aktuale.Keshtu ndoshta është e mundur që faqja e parë dhe redaktorët e sporteve në Die Welt nuk ishin të vetëdijshëm se, ndërkohë që asnjë mur në kufirin jugor të Shteteve të Bashkuara ende nuk është ndërtuar, familjet emigrante që po tentojnë të kalojnë kufirin po ndalohen,disa të vegjel,madje vetëm disa muajsh,jane duke u ndarë me forcë nga nënat e tyre.Ndoshta gazeta gjermane nuk është në dijeni se fëmijët dhe prindërit po merren për tu ndarë nga njeri tjetri ne qendrat e ndalimit.Ose që fëmijët efektivisht ishin duke u mbajtur në kafaze nën mbikëqyrjen e kontraktorëve, të cilët me ligj nuk u lejohet të qetesojne fëmijët që qajnë, shumë prej të cilëve u larguan nga situata të rrezikshme për të provuar të gjejnë strehë në Shtetet e Bashkuara.Hej,e morem vesh,jemi shumë të zënë. Është Kupa e Botës.

Por nga të gjitha vendet ne botë, nje do të mendonte se Gjermania, duke pasur parasysh historinë e saj, do të ishte më e ndjeshme ndaj implikimeve të bërjes së një shakaje rreth murit kufitar të propozuar të presidentit Donald Trump. Në fund të fundit, Gjermania është një nga vendet e pakta në Tokë me përvojën e parë të asaj se cfare një mur fizik aktual që ka ndarë familjet dhe komunitetet nga njeri tjetri për një dekadë, mund t’i bëjë një kombi dhe psikikes së nje populli.

Por me sa duket, redaktorët në Die Welt nuk morën parasysh ndonjeren nga keto, kur ata vendosën se do të ishte per te qeshur të bëjne një titull të çuditshëm mbi Gjermaninë duke ndërtuar një mur në fushë për të ndaluar Meksikën.Në fairy play, ideja e një “muri” është gjuha mjaft e perdorur në botën e futbollit.

Por djem… te jemi koherent.Ndoshta kjo eshte arsyeja pse gjermanet nuk jane vecanerisht te njohur per sensin e tyre te humorit?

Veritas.com.al/