Legjenda e Hollivudit, i cili vdiq disa ditë më parë në moshën 103 vjeç, ja ka lënë  pasurinë prej 50 milion sterlina Fondacionit të tij bamirës për të mbështetur nevojtarët, duke e lënë me gisht në gojë djalin e tij Michael.

Novella Toloni

koment

Dy javë pas vdekjes së Kirk Douglas, dalin detajet e para mbi testamentin e lënë nga legjenda e kinemasë amerikane për trashëgimtarët e tij. Ylli i Hollivudit dyshohet se dhuroi pasurinë e tij ekonomike (50 milion sterlina) për bamirësi, duke lënë jashtë testamentit fëmijët e tij Michael Douglas, Eric, Joel dhe Peter.

Sipas burimeve afër gazetave angleze, trashëgimia e aktorit njëqindvjeçar arrinte në 61 milion paund: mbi dy të tretat dhuruar për bamirësi dhe një e treta e ndarë jo midis fëmijëve të tij, por midis nipërve dhe mbesave të tij.

Ikona e kinemasë amerikane të viteve 50 dhe 60 ndërroi jetë në 5 shkurt në moshën 103 vjeç. Në karrierën e tij të gjatë filmike, i zbukuruar me çmime dhe çmime, Kirk Douglas gjithashtu e ka bërë veten të njohur si një njeri jashtëzakonisht bujar, aq sa të krijojë Fondacionin e tij. Në vitin 1964, së bashku me gruan e tij Anne, ai themeloi “The Douglas Foundation”, një nga institucionet më të mëdha dhe më të vjetra filantropike private, të angazhuar për të ndihmuar “ata që përndryshe nuk do të ishin në gjendje të ndihmonin veten e tyre”. Pikërisht për këtë institucion, babai i Michael Douglas do të linte shumën e jashtëzakonshme prej 50 milion £. Për ta bërë atë të njohur ishte tabloidi britanik “The Mirror”,i cili zbulon përmbajtjen e testamentit të lënë nga ylli i Hollivudit. Shuma e dhuruar nga Douglas do të mbështesë aktivitetet bamirëse të Universitetit St Lawrence (duke financuar bursa për studentë e pafavorizuar), tempullin Sinai në Westwood (ku ndodhet qendra e fëmijëve “Kirk dhe Anne Douglas“), Teatrin Kirk Douglas në Culver City (një kinema e vjetër e restauruar dhe e shndërruar në një vend me shfaqje live) dhe Spitalin e Fëmijëve në Los Angeles.

Njëmbëdhjetë milion paundët “e lëna” nga pasuritë ekonomike të yllit amerikan nuk do të shkonin as te djali i tij Michael Douglas dhe as te tre vëllezërit e tij, të cilët të gjithë mbetën thatë. Jo keq të paktën sa i përket burrit të aktores Catherine Zeta Jones i cili – sipas një vlerësimi zyrtar – duhet të kishte një pasuri mbi 300 milion dollarë, një shifër shumë më lart se ajo e lënë mënjanë nga babai njëqindvjecar ndër vite.