Nga: MARINA PITOFSKY 

Studiuesit në NASA krijuan një ventilator “me presion të lartë” për trajtimin e pacientëve me koronavirus, në vetëm 37 ditë, dhe ai po kërkon miratimin e shpejtë nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Në një deklaratë të së enjtes, NASA tha se makineria mjekësore “kaloi një test kritik” këtë javë. Pajisja, e quajtur VITAL, ose Teknologjia e Ndërhyrjes së Ventilatorit, Lokalisht e Aksesueshme, u testua në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai në New York City mbi një “simulues të durueshëm të pacientit njerëzor.”

Matthew Levin, një drejtor në shkollë, tha që ata ishin “shumë të kënaqur” nga rezultatet e testit dhe se prototipi “performoi siç pritej nën një larmi të gjerë të kushteve të pacientit të simuluara “.

“Ekipi ndihet i sigurt se ventilatori VITAL do të jetë në gjendje të ventilojë në mënyrë të sigurt pacientët që vuajnë nga COVID-19 si këtu në Shtetet e Bashkuara dhe në të gjithë botën,” shtoi ai.

Tani NASA po kërkon miratimin e shpejtë të FDA për pajisjen përmes një autorizimi të përdorimit të emergjencës. Ata thanë se pajisja është krijuar për të “çliruar kombin nga furnizimi i kufizuar me ventilatorë tradicionalë në mënyrë që ata të mund të përdoren për pacientët me simptomat më të rënda COVID-19”.

Shtetet në të gjithë vendin kanë kërkuar ventilatorë nga qeveria federale, si dhe furnizuesit privatë mes një mungese kombëtare të pajisjes esenciale mjekësore.

Paisja e re mund të ndërtohet më shpejt dhe përdor më pak pjesë sesa një ventilator tradicional, sipas NASA-s.

“Ne jemi te specializuar në anijet kozmike, jo në prodhimin e pajisjeve mjekësore”, tha Drejtori i Laboratorit të Jet Propulsionit, Michael Watkins. “Por inxhinieria e shkëlqyer, testimi i rreptë dhe prototipimi i shpejtë janë disa nga specialitetet tona. Kur njerëzit në JPL kuptuan se mund të kishin atë që duhet për të mbështetur komunitetin mjekësor dhe komunitetin e gjerë, ata menduan se ishte detyra e tyre të ndajnë zgjuarsinë, ekspertizën dhe udhëzimet e tyre. ”

NASA vuri në dukje se makina nuk do të zëvendësojë ventilatorët aktualë, të cilët mund të zgjasin me vite dhe janë ndërtuar për të ndihmuar një gamë më të madhe të pacientëve sesa ata me koronavirus. Ajo tha në një deklaratë të së Premtes se VITAL ka për qëllim të zgjasë deri në katër muaj dhe është “i përshtatur posaçërisht” për pacientët me koronavirus.

Michelle Easter, një inxhiniere e mekatronikës, në një video në faqen e NASA-s e quajti pajisjen “një projekt i çmendur”.

“Ne kemi potencialin për të shpëtuar jetë njerëzore, njerëz që mund t’i njohim, fqinjët tanë, familjet tona dhe se intensiteti është i mahnitshëm.Eshtë e mahnitshme dhe aq stresuese sa ka qenë për të gjithë në dy javët e fundit, askush nga ne nuk mund të ndalet, “tha ajo.

VERITAS.COM.AL/