Robert Mugabe, ikona e pavarësisë e Zimbabwe, i cili u kthye në një lider autoritar, ka vdekur në moshën 95 vjeç.

Zoti Mugabe po merrte trajtim mjekësor në një spital në Singapor që na muajin prill. Ai u rrëzua nga pushteti pas një grushti ushtarak në vitin 2017, pas 37 vjet në pushtet.

Ish presidenti është vlerësuar për zgjerimin e mundësive në shëndetin publik dhe në shkollim për maxhorancën e zezë.

Por vitet e mëvonshme shënuan shtypje të dhunshme mbi kundërshtarët e tij politik dhe me rrënimin ekonomik të Zimbabëe.

Pasardhësi i ti, Emmerson Mnangagëa, ka shprehur ‘keqardhjen maksimale’ duke e quajtur zotin Mugabe si “një ikonë të lirisë dhe emancipimit’.

VERITAS.COM.AL/