Julian Assange nuk do të ekstradohet në Shtetet e Bashkuara: “jo”-ja vjen nga gjykata e Londrës. Shtetet e Bashkuara të gatshme për të apeluar

Francesco Boezi 

Asnjë ekstradim në Shtetet e Bashkuara për Julian Assange: gjykata britanike e thirrur për tu prononcuar eshte shprehur pak më parë, duke vendosur që themeluesi i Wikileaks nuk duhet t’i nënshtrohet një gjykimi në Shtetet e Bashkuara.

Të paktën për tani, sepse Uashingtoni ka njoftuar tashmë betejë.

Motivacioni i dhënë nga gjykatësi për të mohuar ekstradimin ka të bëjë me kushtet psikologjike të hakerit dhe gazetarit Australian: Vanessa Baraitser, magjistrate e ngarkuar në Londër, bëri prezente se Assange mund të vendoste të vetëvritej, pasi te ekstradohej në Shtetet e Bashkuara. Në bazë të jo-se ndaj masës së ekstradimit, pra, natyra “e rëndë” e situatës mendore. Motivi i gjetur nga gjyqtarja ishte ky.

Emri i Julian Assange është ringritur përsëri në shtyp gjatë muajve të fundit: është spekuluar që Donald Trump, pasi humbi zgjedhjet presidenciale kundër Joe Biden, mund t’i jepte falje, duke marrë parasysh masat që presidenti në zyrën e Shteteve United po vendos në javët e tij të fundit në Shtëpinë e Bardhë. Sugjerimi, megjithatë, ka mbetur i tillë për tani. Dhe kjo ndodhi pavarësisht se një pjesë e bazës elektorale të manjatit mbështeste hapur koncesionin. Lajmi për mos ekstradimin do të jetë mirëpritur nga avokatja dhe partnerja e Assange Stella Moris e cila, pak para se të vendoste gjykata e Londrës, i ishte afruar po-se se ekstradimit në një “farsë të paimagjinueshme”,ashtu siç u tregua nga Agi .

Hakeri Australian, në qendër të çështjes Wikileaks, akuzohet për një seri çështjesh: nga pirateria te spiunazhi. Siç dihet, shpërndarja e dokumenteve nuk përfshihet midis akuzave. Ata që kanë zbuluar plot sekrete të politikës amerikane dhe jo vetëm. Çështja e Wikileaks është folur gjithashtu shumë në afërsi të zgjedhjeve presidenciale që Trump fitoi kundër Hillary Clinton në 2016. Në total, Assange mund të jetë në gjendje të vuajë, nëse shpallet fajtor, dënime që lidhen me krime që përfshijnë pothuajse 200 vjet burgim. Historia, e cila është ndërkombëtare, ka në qendër të vëmendjes ata që besojnë se Assange është një lloj simboli për të mbrojtur lirinë e gazetarisë, por pyetja mbetet komplekse dhe e debatuar.

Assange ishte me depresion dhe mbi bazën e kësaj patologjie ai mund të bënte vetëvrasje: mendimi i shprehur nga gjykatësja në mënyrë të përmbledhur është ky. Shtetet e Bashkuara, menjëherë pas leximit të fjalisë, komunikuan vullnetin e tyre të vendosur për të vazhduar me një apel. Kolegji mbrojtës i hakerit tani po vë bast gjithçka për lirinë: ideja është të paguajë një kusht për të lejuar Assange të dalë nga regjimi në të cilin tani është. Me pak fjalë, cursusi gjyqësor i kësaj historie nuk ka mbaruar ende.

Midis atyre që u gëzuan me vendimin, duhet të përmendet Yanis Varoufakis, ish Ministri i Financave i Greqisë. Ekonomisti komentoi mbi vendimin përmes Twitter: “Sapo dëgjova lajmin se gjyqtari vendosi kundër ekstradimit të Julian Assange në Shtetet e Bashkuara. Qeveria e SHBA, natyrisht, do të apelojë. Pra, edhe pse Julian nuk është ende i sigurt, një rreze shprese duket se ka përshkuar një hije të gjatë të errët mbi mirësjelljen njerëzore dhe lirinë e shtypit, “shkroi Varoufakis.

VERITAS.COM.AL