Ndoshta keni dëgjuar se sheqeri krijon varësi, por pikërisht sa shumë varësi krijon- kjo ëhstë suprprizë për ju.

Në një studim të vitit 2007, kërkuesit prej Universitetit të Bordosë u përpoqën të përcaktohen cila substancë mund të jetë më e aftë për varësi për laboratorët e minjve: cocaina apo sheqeri?!

Ata plotësuan çerdhet e minjve me dy leva: Njëra levë mbante mijtë dhe injektonte kokainë në mënyrë intravenoze; tjetra u jepte atyre 20 sekonda sa të mundnin nga uji i ngopur me sakarinë, një ëmbëltues artificial artificial (për testin e parë) të sucrose- një sheqer natyral (për testin pasues). Para fillimit të testit, mijtë viheshin mbi leva për të parë sjelljen e tyre. Sapo testi filloi, 94 për qind e mijve zgjodhën saccharinin- ujë i ëmbëlsuar, dhe e njëjta gjë ndodhi kur në ujë ishte tretur sheqer.

Interesant, se mijtë preferonin ujë të ëmbëlsuar dhe pse gradualisht iu ngritën dozat e kokainës. Nnë një gazetë të ditës, kërkuesit sugjeruan që kafshët dhe njerëzit reagojnë në mënyrë kaq dramatike drejt ëmbëlsirës, për shkak se receptorët tanë të ëmbëlsirës evoluojnë në momentin kur dieta është shumë e ulët në sheqer; kështu që çdo ëmbëlsirë përtej nivelit mund të krijojë përgjigje të lartë në qendrën  vlerësuese të trurit.