Nga: Julia Kanapathippillai/ The Canberra Times

 

Flamuri shqiptar u ngrit për herë të parë të Premten në shfaqjen e flamujve ndërkombëtar në brigjet e Liqenit Burley Griffin.

Diplomatë dinjitarë dhe anëtarë të komunitetit të vogël por të ngushtë shqiptar në Canberra u mblodhën për ceremoninë, e cila shënoi lidhje të mëtejshme diplomatike midis Australisë dhe Shqipërisë.

Pas ceremonisë, të ftuarit u drejtuan në një pritje në ambasadën e sapohapur shqiptare, të pasur me ushqime dhe muzikë tradicionale.

Ka qenë një vit i çuditshëm për diplomatin shqiptar Dr Edmond Trako. Dr Trako u transferua në Canberra me gruan e tij Iris në Mars për të themeluar ambasadën në Australi, duke arritur vetëm 48 orë para se të mbylleshin kufijtë ndërkombëtarë.

“Mendova se mbase do të jetë e pamundur të vendoset kjo ambasadë në këto kushte, krejtësisht e vetme, në hotel nën COVID-19,” tha ai.

Karriera diplomatike e Dr Trako ka zgjatur për 25 vjet. Ai më parë ishte ambasador i Shqipërisë në Argjentinë dhe Portugali dhe kishte përvojë të mëparshme në krijimin e ambasadave jashtë vendit.

Këto përvoja ishin të dobishme për Dr. Trako ndërsa ai kaloi nëpër situatën e paparë të COVID-19.

 

“Mund të përpiqesh të bësh gjëra, por pa ditur hapat mund të përfshihesh lehtësisht në një rrëmujë të vërtetë”, tha ai.

Për të ngarkuarin me punë kjo do të thoshte përfshirje në të gjitha hapat kur bëhej fjalë për krijimin e ambasadës, nga IT deri te vendosja e mobiljeve së bashku.

Marrëdhëniet ndërkombëtare janë gjithnjë e më të rëndësishme për Shqipërinë. Vendi po pozicionohet për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian dhe do të jetë një anëtar i Këshillit të Sigurimit të KB në 2021.

Ndërsa Canberra ka një komunitet të vogël të diasporës shqiptare, ka komunitete më të mëdha brenda qyteteve të tjera duke përfshirë Melburnin, Adelaide, Shepparton dhe disa zona në Queensland.

Dr Trako do të udhëtojë në Melburn për një tjetër ceremoni të flamurit në 28 Nëntor, Dita e Flamurit të Shqipërisë.

Dr Trako tha se ai dëshironte të shihte Australinë dhe Shqipërinë që krijonin lidhje më të forta.

“Ne kemi të gjitha mundësitë për të zgjeruar marrëdhëniet në drejtim të ekonomisë, migrimit të turizmit,” tha ai.

“Tani është radha juaj, Australi, të hapni një ambasadë në Shqipëri, sepse ende Australia po mbulon Shqipërinë nga Italia.”

VERITAS.COM.AL

See the source image