Një vajzë 10 vjeç e cila është shtatzënë, i është refuzuar aborti, dhe tani ndodhet në qendër të stuhisë së medias. Gazetarja e BBC, Geeta Pandey udhëtoi drejt qytetit verior të Chandigarh për ta ndarë së bashku këtë histori.

“Ne kemi parë shumë raste të adoleshenteve shtatzënë, duke përfshirë edhe 14- 15 vjeçare, por ky është rasti i parë që ka ndodheu ndonjë herë që të shikoj një 10 vjeçare”, tha Mahavir Singh, nha Autoriteti i Shërbimit Ligjor Shtetëror në Chandigarh.

Zoti Singh është i përzierë në rastin që shokoi Chandigarh dhe pjesën tjetër të Indisë ku një vajzë 10 vjeç mbti shtatzënë pas disa ëprdhunimeve të dushuatra nga një i afërt i saj.

I afërti i saj tani ndodhet në burg.

Problemi i vajzës është përshkruar se ajo ishte një fëmijë e lumtur që buqëqeshte shpesh. Ajo është vajzë e turpshme dhe jo shumë llafazane.Anglishtja dhe matematika janë lëndët më të dashura të saj në klasën prej gjashtë nxënës. Ajo ka dëshirë të vizatojë dhe është shumë e mirë në këtë fushë. I shijon të hajë mish pule dhe peshk, gjithashtu edhe akullore.

Por në 28 korrik Gjykata Supreme kundërshtoi njëpeticion të firmosur në emër të saj për ta lejuar që të kryejë abortin, duke u bazuar në faktin se ajo ishte shumë vonë, pasi kishte 32 javë shtatzëni. Një panel me mjekë kishin thënë për gjykatën se ndërprerja e shtatzënisë në këtë periudhë është “shumë e rrezsikshme” për jetën e vajzës dhe se “fetusi ishte mirë”.

The court order ëas a huge disappointment for the girl’s family.

‘Ajo nuk ka ide çfarë ka ndodhur’

Ligji indian nuk e lejon ndërprerjen e barrës pas 20 javësh edhe sikur doktorët të certifikojnë se jeta e nënës është në rrezik.

Por vitet e fundit, gjykatata kanë marrë disa peticione, shumë nga fëmijë të ëprdhunuar që kanë mundur të mbijetojnë, që kërkojnë të drejtën për të ndërprerë shtatzëninë pas 20 javësh. Në më të shumtën e rasteve, këto shtatzëni janë zbuluar vonë, pasi fëmijët nuk kanë qenë të vetëdijshëm për çfarë ka ndodhur.

Në rastin e 10 vjeçares, gjithashtu, shtatzënnia u zbulua vetëm para tre javësh kur ajo u ankua për dhuimbje në bark dhe e ëma e dërgoi te doktori.

Dikush që po merrej me vajzën tha se “Ajo është shumë e pafajshme dhe nuk ka ide se çfarë ka ndodhur me të”.

Edhe prindërit gjithashtu humbën vëmendjen, ndoshta spe ajo është “fëmijë e shëndoshë dhe topolake’. Përveç kësaj ata nuk mund të mendonin se një vajzë 10 vbjeç mund të ishte shtatzënë.

Fëmijës akoma nuk i kanë treguar se është shtatzënë, dhe të gjitha lëvizjet, bisdat, analizat, vizitat- janë mbajtur si në guackën e vezës. Asaj i kanë thënë se në stomak ka një gur të madh dhe fryrja vjen nga ky shkak.

Ajo ka nisur një dietë speciale me vezë, qumësh, fruta dhe pulë; dhe tani ndjehet shumë e kënaqur me vëmendjen e shtuar që po ndodh rreth saj.

Por ditët e fundit, policia, pun ëonjësit social dhe konsultorët kanë ardhur e ikur nga shtëpia e saj.

Por mbi të gjitha media ka rrethuar shtëpinë e saj dhe ka ngrityur mjetet e përgjimit.

“Ajo ndoshta nuk e kupton problemin ekzakt, as gravitetin e situatës por unë mendoj se tanimë ka një ide”, një zyrtar i vjetër i tha BBC-së.

Ajo çfarë e ka barë sitatën keq e më keq është qëkurse  lajmi për përdhunimin e saj doli në titujt kryesor të medias, dhe se faqet e para u mbushën me lajmin e shtatzënisë së saj. Gazetarët tani ndodhen në gjueti të vajzës dhe situatës së saj.

Veritas.com.al/

A campaign poster on child abuse