Zëri i Amerikës është një rrjet global lajmesh i financuar nga taksapaguesit Amerikanë. Ai shpenzon rreth 200 milion dollarë çdo vit në misionin e tij “për të treguar histori Amerikane” dhe “paraqitjen e politikave të Shteteve të Bashkuara në mënyrë të qartë dhe efektive” për njerëzit në mbarë globin.Megjithatë, sot, VOA shumë shpesh foli për kundërshtarët e Amerikës, jo për qytetarët e saj.

Pandemia e Koronavirusit nuk është përjashtim. Mbajtja sekret nga Partia Komuniste e Kinës lejoi që virusi vdekjeprurës të përhapet në të gjithë botën.

Gazetarët duhet të raportojnë faktet, por VOA në të kundërt ka amplifikuar propagandën e Pekinit. Këtë javë, Zëri i Amerikës e quajti mbylljen e Wuhanit të Kinës një “model” të suksesshëm të kopjuar nga shumica e botës – dhe më pas tweetoi videon e shfaqjes festive me drita të qeverisë komuniste që shënonte fundin e supozuar të karantinës.

Madje më keq, ndërsa shumica e mediave Amerikane marrin komanda nga Kina, Zëri i Amerikës shkoi një hap më tej: Ai krijoi grafika me statistikat e qeverisë komuniste për të krahasuar numrin e vdekjeve të koronavirusit të Kinës me ato të Amerikës. Siç theksojnë ekspertët e inteligjencës, thjesht nuk ka asnjë mënyrë për të verifikuar saktësinë e shifrave të Kinës.

Historia e Koronavirusit është vetëm një shembull i këtij modeli. Vitin e kaluar, VOA ndihmoi në evidentimin  në Twitter të Ministrit të Jashtëm të Iranit Javad Zarif ndërsa po lëshonte kërcënime kundër SHBA dhe po shpërndante video propagande Ruse anti-SH.B.A.

“VOA do të përfaqësojë Amerikën”, lexohet në Kartën e saj udhëheqëse. Dhe për vite pas themelimit të saj gjatë Luftës së Dytë Botërore, Zëri i Amerikës i shërbeu këtij misioni duke promovuar lirinë dhe demokracinë në të gjithë botën për audiencën që dëshironte të dyja.

Sot,VOA në vend të kësaj, po promovon propagandën – dhe dollarët tuaj të taksave po paguajnë për të.