Uashington (AFP) – Gratë kanë tendencë të jetojnë mbi meshkujt dhe të qëndrojnë me gjate mentalisht të mprehta, dhe një studim i ri dalë te hënën mund të shpjegojë pse: truri i femrave shfaqet mesatarisht rreth tre vjet më i ri.

Studimi regjistroi 121 gra dhe 84 burra, të cilët iu nënshtruan PET scan-it për të matur metabolizmin e trurit, ose rrjedhën e oksigjenit dhe glukozës në trurin e tyre.

Ashtu si organet e tjera në trup, truri përdor sheqerin si lëndë djegëse. Por vetëm se si metabolizon glukozën mund të na tregojë shumë në lidhje me moshën metabolike të trurit.

Subjektet radhiteshin nga 20 deri në 80 vjeç, dhe rreth spektrit te këtyre moshave,truri i grave u shfaq metabolikisht më i ri se ai i meshkujve, thanë rezultatet në aktet e Akademisë Kombëtare të Shkencave, një partner-i kontrolluar i revistes amerikane.

Një algoritëm i mësuar nga makina tregoi se truri i grave ishte mesatarisht rreth 3.8 vjet më i ri se mosha e tyre kronologjike.

Dhe kur u krahasua me burrat, truri i meshkujve ishte rreth 2.4 vjet më i vjetër se mosha e tyre e vërtetë.

“Nuk është se truri i burrave plaket më shpejt,” tha autori kryesor Manu Goyal, asistent profesor i radiologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit, St. Louis.

“Ata e fillojnë moshën e rritur rreth tre vjet më të vjetër se gratë, dhe kjo vazhdon gjatë gjithë jetës”, tha Goyal.

Po pse?

Një teori është se hormonet mund të fillojnë të modelojnë metabolizmin e trurit në një moshë të re, duke vendosur femrat në një model që është më rinor gjatë gjithë jetës së tyre, krahasuar me meshkujt.

Shkencëtarët shpresojnë të zbulojnë nëse dallimet metabolike në tru mund të luajnë një rol mbrojtës për gratë, të cilat tentojnë të shënojnë pike më mirë se burrat në testet konjitive të arsyes, kujtesës dhe zgjidhjes së problemeve në pleqëri.

Kjo “mund të nënkuptojë qe arsyeja pse gratë nuk përjetojnë edhe aq rënie konjitive në vitet e mëvonshme është për shkak se truri i tyre është efektivisht më i ri”, tha Goyal.

Më shumë punë është duke u zhvilluar për të konfirmuar dhe kuptuar më mirë implikimet e kerkimit.

Veritas.com.al/