JOEL B. POLLAK, BREITBART

POHIM: Dr. Martin Luther King, Jr. thoshte: ” rebelimi është gjuha e të padëgjuarve”.

VERDIKT: E vërteta. Sidoqoftë, Dr. King mbeti i përkushtuar për protesta jo të dhunshme dhe kundërshtoi trazirat.

Në vazhdën e trazirave dhe plaçkitjeve që shpërtheu me protestat mbi vrasjen e George Floyd nën kujdestarinë e Minneapolis, Në Minesota, policia muajin e kaluar, mbështetësit e kauzës kanë cituar citimin e Dr. Martin Luther King mbi trazirat.

Për shembull, Prokurorja e Përgjithshme e Minesotas, Keith Ellison i tha Fox News Sunday javën e kaluar: “Martin Luther King [Jr.] tha shumë vite më parë se rebelimi është mënyra me të cilën të padëgjuarit dëgjohen.

Ellison shtoi, megjithatë – korrektësisht – që Dr. King “nuk e dënoi atë, por ai i tha kombit – si një person që protestonte gjithnjë në mënyrë paqësore – që jo vetëm që e hidhte poshtë dhe e injoronte atë, dhe ja dhuronte atë vetëm kriminalitetit dhe sjelljes se keqe. ”

Citimi vjen nga një fjalim që Dr King mbajti në Shkollën e Mesme Grosse Pointe në Michigan në mars 1968, vetëm disa javë para se të vritej.

King tha se ai nuk mund të dënojë trazirat pa dënuar “kushtet e patolerueshme që ekzistojnë në shoqërinë tonë”. Por ai e bëri të qartë se ai nuk mbështeste trazirat.

Citimi i plotë, në kontekst:

Tani dua të them diçka rreth faktit qe kemi jetuar gjatë këtyre dy ose tre verave të fundit me agoni dhe kemi parë që qytetet tona po shkonin në flakë. Dhe unë do të isha i pari që do të thoja që jam akoma i përkushtuar ndaj militantëve, të fuqishëm, masivë, jo të dhunës si arma më e fuqishme për t’u përballur me problemin nga një këndvështrim i drejtpërdrejtë veprimi. Jam plotësisht i bindur se një trazirë thjesht intensifikon frikën e bashkësisë së bardhë ndërsa lehtëson fajin. Dhe unë mendoj se duhet të punojmë gjithmonë me një armë dhe metodë efektive, të fuqishme që sjell rezultate të prekshme. Por nuk është e mjaftueshme që unë të qëndroj para jush sonte dhe të dënoj trazirat.

Do të ishte moralisht e papërgjegjshme për mua ta bëj atë, në të njëjtën kohë, duke dënuar kushtet e paparueshme, të patolerueshme që ekzistojnë në shoqërinë tonë. Këto kushte janë gjërat që i bëjnë individët të ndiejnë se nuk kanë alternativë tjetër përveç se të përfshihen në rebelime të dhunshme për të marrë vëmendjen. Dhe duhet të them sonte që një trazirë është gjuha e padëgjuar.

Dhe çfarë është ajo që Amerika nuk ka arritur të dëgjojë? Nuk ka arritur të dëgjojë që gjendja e keqe e negrove është përkeqësuar gjatë dymbëdhjetë ose pesëmbëdhjetë viteve të fundit. Nuk ka arritur të dëgjojë që premtimet për liri dhe drejtësi nuk janë përmbushur. Dhe nuk ka arritur të dëgjojë se segmente të mëdha të shoqërisë së bardhë shqetësohen më shumë për qetësinë dhe status quo-në sesa për drejtësinë dhe njerëzimin.

Termi “militant” është përdorur kohët e fundit si një eufemizëm për “terrorist”, kështu që ideja e një veprimi “jo militant” ushtarak mund të jetë i vështirë për t’u kuptuar sot. Çfarë do të thoshte Dr. King ishte që edhe ndryshimi rrënjësor duhej të ndiqej jo me dhunë.

Parimi i jo-dhunës i Dr. King rrjedh nga filozofia e “Satyagraha” e Mahatma Gandhi, e cila mbështetej në jo-dhunë për t’i bërë thirrje humanizmit të përbashkët të personit kundër të cilit drejtohet protesta.

VERITAS.COM.AL