Nga sot deri më 30 qershor, Belgjika merr për të trembëdhjetën herë presidencën e Këshillit të Bashkimit Evropian, sipas https://belgian-presidency.consilium.europa.eu.

Ky lloj kryesimi përfshin një sërë detyrash. Si presidente e Këshillit, Belgjika do të koordinojë operacionet e saj dhe do të promovojë bashkëpunimin mes shteteve anëtare.

Çfarë përfshin presidenca e Këshillit të Bashkimit Evropian?

Çdo gjashtë muaj, një nga 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian merr rolin e presidentit të Këshillit të BE-së. Për këtë periudhë, shteti anëtar kryeson mbledhjet e Këshillit dhe kontribuon në vazhdimin e aktiviteteve të Këshillit, rrjedhën e proceseve legjislative dhe bashkëpunimin mes shteteve anëtare dhe institucioneve të tjera të BE-së.

Presidenca e radhës

Çdo shtet anëtar merr presidencën e BE-së një herë në 13,5 vjet falë një sistemi rotativ. Presidenca e Këshillit rrotullohet mes shteteve anëtare të BE-së çdo gjashtë muaj dhe shtetet anëtare punojnë në grupe prej tre vetash (të quajtura treshe).

Kjo treshe përgatit së bashku një program të përgjithshëm, i njohur gjithashtu si programi 18-mujor.

Belgjika formon një treshe me Spanjën, radha e së cilës ishte e para dhe Hungaria, e cila do t’i japë fund treshes së presidencës.

Detyrat kryesore të kryesisë

Detyra e parë kryesore e presidencës është organizimi, përgatitja dhe udhëheqja e Këshillit të BE-së.

Kjo formon një entitet të vetëm juridik, por bashkohet në 10 konfigurime të ndryshme të Këshillit, në varësi të temës.

Këto janë takime të ministrave përkatës nga 27 shtetet anëtare të BE-së, si “Mjedisi” apo “Bujqësia dhe Peshkimi”. Me këtë thënë, Këshillat për “Punët e Jashtme”, “Mbrojtje” dhe “Bashkëpunim Zhvillimor” nuk kryesohen nga presidenca e radhës, por në vend të kësaj nga Përfaqësuesi i Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Josep Borrell.

Presidenca belge

Belgjika merr sot presidencën e Këshillit të BE-së.

Kjo presidencë është e rëndësishme për shkak të kohës, me zgjedhjet evropiane në qershor 2024.

Nën presidencën belge, do të zhvillohen më shumë se 530 takime jozyrtare dhe rreth 2 000 takime formale.

Këto përfshijnë takime përgatitore dhe takime jozyrtare të përfaqësuesve kombëtarë në grupet e punës të Këshillit, duke sjellë së bashku ambasadorët e shteteve anëtare me BE-në, dhe takime dhe samite ministrore, deri në nivelin e krerëve të shteteve dhe liderëve qeveritarë.

Vetëm në nivel ministror do të organizohen rreth 150 takime formale dhe joformale.