Amerikanët po zgjedhin Presidentin e 45 të Shteteve të Bashkuara. Të 50 shtetet do të shkojnë te kutitë e votimit sipas gjashtë orëve të ndryshme.

Por këtu nuk fiton vota popullore. Amerikanët e kan komplikuar sistemin. Këtu duhen siguruar 270 vota kolegji nga 538 gjithësej.

Shumica e shtetev i mbajnë hapur qendrat e votimit deri në ora 19.00 ose 20.00.

Megjithatë një fshat, Dixville Notch në New Hampshire ka traditë që nis votimin në mes të natës dhe deklaron rezultatin para se të tjerët të hapin qendrat e votimit.

Mediat kanë paraqitur disa analiza rreth asaj që do të ndodhë në Amerikë:

Prit para telefonit ose para televizorit dhe në ora 23.00 do të dëgjosh rezultatin e votimeve.

Early voting sign

Të gjithë sytë do të jenë përqëndruar në fushëbetejat e Virginia (me 13 vota elektorale) të cilët votuan për Omamën në vitin 2008 dhe për kandidatin Repunlikan në vitin 2012.

Në qoftë se Trump është fitues këtu, atëherë kjo do të jetë një natë e gjatë dhe stresuese për Demokratët.

Georgia (me 16 vota) është një tjetër matës. Ky shtet ka votuar për Republikanët që në vitin 1996.

Gjitahshtu prit çfarë do të ndodhë në Indiana (me 11vota), shtëpia e Trump dhe zëvëndës- presidentit Mike Pence. Kemi Kentucky (me 8vota); South Carolina (me 9 vota) dhe Vermont (me 3 vota).

Qendrat e votimit mbyllen në dy shtete të rëndësishme: North Carolina (15) dhe Ohio (18).

North Carolina përcakton ndarjen e Amerikës, dmth., kush fiton.

Donald Trump gestures as he holds a crying baby

“Ka fluks të të sapo ardhurve. Shumica e tyre janë Demokratë. Por votuesit e fshatit janë për Trump”.

Ohio është një tjetër shtet që pritet të jetë i nxehtë. Ky është shteti që prin, “dash i këmbonës” për çdo president që nga Lufta e Dytë.

West Virginia (5vota), që ka votuar për republikanët që në vitin 2000 dhe besohet përsëri.
Maine (4), Maryland (10), Massachusetts (11), New Jersey (14), Rhode Island (4), Delaëare (3), Connecticut (7) dhe District i Columbia (3) janë mes shteteve të East Coast që do të projektohen ku do të votojnë.

Fushëbeteja kyç është Florida (29 vota), që është cruciale për fitoren e presidentëve. Shteti ka votuar për Obama në vitin 2008 dhe 2012, por George Ë Bush fitoi aty me vota të paragjykuara, me 537 vota, në vitin 2000. Sidoqoftë, atë vit u deshën 36 ditë për të qartësuar nëse ishte fitore apo jo.

Në qoftë se Trump nuk fiton në Florida dhe Ohio, shanset e tij për fitore do të jenë të pakta.

Hillary Clinton praying on 6 November

Çfarë do të dëgjojmë nga Pennsylvania (20 vota), e cila ka notuar në ujërat e Demokratëve gjatë 6 zgjedhjeve të mëparshme. Në qoftëse Clinton nuk e fiton, ky shtet e hedh në erë.

New Hampshire (4vota) do të jetë i vështirë, një temperaturë vdekjeje.

Një numër bastionesh republikane: – Mississippi (6 vota), Missouri (10), Alabama (9), Tennessee (11) dhe Oklahoma (7) – do të luajnë rol.. Siç  do të jetë edhe shteti ku ka lindur Obama, Illinois(20 vota), i cili pritet t’i japë votat për Clinton.

Nga kjo pikë veshtrimi, do të jemi në gjendje ta njohim në cilin krah qëndron fitorja para se fitorja të shpallet.

Kutitë mbyllen në  Arkansas (6 vota), që ka mbështetur Bill Clinton në vitin 1990, por ka votuar republikanët që në vitin 2000.

Shiko edhe New York, ku Clinton është shumë e favorizuar nga zgjedhjet e hershme.

Qendrat e votimit presin gjithashtu në Texas (38), Kansas (6), Louisiana (8), North Dakota (3), South Dakota (3), Minnesota (10), Wyoming (3) and Nebraska (5). Këto janë vetëm dy shtete (Nebraska dhe Maine) dhe nuk i japin të gjitha votat për fitoren e votës popullore.

Historikisht Republikane, Nevada (6) duket se do të jetë një gozhdë e hidhët; ajo mund të kthehet për Clinton. Ajo krahasohet me situatën në  Arizona (11), që ka votuar Republikanët në çdo zgjedhje që nga viti 1952, me përjashtim të vitit 1996- për Bill clinton.

gati janë qendrat e votimit edhe në pikën më të çmuar të hartës elektorale- California (55 vota), që është bastion Demokrat siç është edhe Oregon (7), Washington (12), Idaho (4) dhe Haëaii (4).

Daullet rrotull: Prit që cdonjëra nga mediat të shpallë rezultatin e vet

Presim edhe që Trump të thotë se “zgjedhjet ajnë të manipuluara” në qoftë se nuk fiton.

20 January 2017

Presidenti i 45 i Shteteve të Bshkuara nuk do të jetë në fron deri më 21 Janar 2017 kur të jetë Dita e Ianaugurimit. Pas gjashtë orë familja e tij lëviz për në Shtëpinë e Bardhë

/Veritas.com.al/

 

Election bingo