Nga sot dhe për gjithë javën, presioni i lartë do të sjellë kushte të qëndrueshme dhe me diell por mbi të gjitha një klimë tepër të butë për periudhën. Të parashikuara mbi 20 gradë në rajonet e Adriatikut

Nga: Alessandro Ferro /

Duhet të ishte dimër i plotë, disa vjet më parë binte borë, por tani mund të themi se sezoni i dimrit do të vuajë edhe një goditje tjetër, dhe ndoshta vendimtare.

Temperaturat po rriten dhe do ta bëjnë këtë për tërë javën që do të ketë më shumë konotacion pranveror sesa mesi shkurti. Korente mite jug-perëndimore nga Libeccio përparojnë mbi Mesdhe dhe mbi Vendin tonë për shkak të krijimit të një zone të presionit të lartë shumë të fortë dhe që do zgjasë gjatë .

Rritja termike

Nëse i hedhim një vështrim satelitit, shohim që mbulesa me re është mjaft e pakët dhe e kufizuar në rajonet tirrenike qendrore-jugore, por shirat mungojnë. Përkundrazi, rrymat e tensionuara nga jug-perëndimi janë gati të shkaktojnë një rritje të rëndësishme të temperaturave veçanërisht në të gjithë rripin e Adriatikut me maksimum rreth 20 gradë dhe minimum 21-22 gradë.

Cilat janë shkaqet? Era nga Libeccio godet mbi Apeninet dhe detyrohet të arrijë deri ne majë dhe më pas të zbresë nga ana e kundërt. Në zbritje, ajri nxehet dhe do të shkaktojë vlerat që do të prekim në orët e ardhshme.

Dimri që nuk ekziston

Kjo fazë e re nxehtësie jashtë sezonit vetëm do të zhvishet lehte vetëm nga e Premtja kur erërat do fryjnë nga perëndim-veri-perëndimi duke u bërë më pak mite por do të vazhdojmë të regjistrojmë temperatura mbi mesataren në një kontekst zakonisht pranveror.

Po dimri? Vështirë të mendosh, në këtë moment, që mund të na vizitojë kaq shpejt: vorbulla polare është aq kompakte sa kurrë dhe ka regjistruar dje, vlera që nuk janë arritur kurrë më parë që kur ekzistojnë sondazhet meteorologjike. Kjo do të thotë se e gjithë ngrica është bllokuar në ” top tjerrjen” që rrotullohet rreth Polit të Veriut dhe nuk ka ndërmend të ulet në gjerësi.

Një dritë në fund të tunelit

Fiziologjikisht, diçka do të duhet të ndryshojë. Rreth 20-22 shkurtit, një shtytje e presionit të lartë drejt veriut mund të shkaktojë një zbritje të ftohtë të ngjashme me atë që kemi përjetuar për 24 orë javën e kaluar. Është e parakohshme të thuhet nëse Shqipëria do të preket dhe sa do të zgjasë, por të paktën temperaturat gradualisht do të kthehen në mesataret e sezonit.

VERITAS.COM.AL/