-‘Mendoj se demokratët do të kishte qenë mirë ta lejonin të ishte ashtu, ‘thotë autori i ‘Prillit 1865 ‘.

Shtytja nga Demokratët e Kongresit për të dënuar ish Presidentin Donald Trump për vepra të pafajshme ndihet si “hakmarrëse” dhe “e ashpër”, tha historiani Jay Winik të mërkurën për “Raport Special”.

“Unë jam paksa i pakëndshëm me gjyqin,” i tha Winik- autori më i shitur i “Prillit 1865”, drejtuesit Bret Baier. “E dini, të qenit i vrazhdë dhe i përplasur në politikën amerikane, nuk është asgjë e re. Ka qenë kështu që kur themeluesit e filluan punën për vendin. Por pasi e thashë këtë, mendoj se ka diçka që ndihet pak hakmarrëse, pak e ashpër në të gjitha këto dhe kjo nuk është në të vërtetë mënyra amerikane.

“Nëse mendoni për Richard Nixon, ai u fal dhe shumica e historianëve pajtohen tani se ishte gjëja e duhur për të bërë,” shtoi Winik. “Me Donald Trump, nëse mendoni se ku është ai tani, ai është në Florida, ai është një qytetar privat, ai është turpëruar para botës, ai është nën një re të turpit personal. Dhe pavarësisht nga legjionet e tij të mbështetësve, ai është në shumë mënyra vetëm një njeri.

“Unë mendoj se demokratët do të kishin qenë mirë vetëm për ta lejuar atë,” përfundoi Winik, duke argumentuar se “një gjyq vetëm do të thellojë përçarjet e publikut amerikan në vend se të shërojë, dhe ajo që na duhet tani është shërimi”.

Winik shtoi se shqetësimi i tij më i madh mbetet ruajtja e rendit ligjvënës, të cilin shumë demokratë po kërkojnë të heqin qafe për të kaluar pikat kryesore të rendit të ditës.

“Unë ndjehem shumë i fortë për këtë pyetje të filibuster,” i tha ai Baier. “Nëse mendoni për sallat e Senatit, në to dikur ecnin emra të tillë të shkëlqyeshëm si Stephen Douglas, si Charles Sumner, si Henry Clay. Unë dua të them, këta janë disa nga gjigandët e mëdhenj të qeverisjes Amerikane, dhe ne shohim se debati është pjesë e ADN-së së indit amerikan.

“Ne nuk duhet të kufizojmë debatin,” shtoi Winik. “Ne duhet ta inkurajojmë atë.”

VERITAS.COM.AL