AP

Një raport nga grupi i ndihmave Oxfam thotë se rreth gjysmë miliardë njerëz mund të futen në varfëri si rezultat i pasojave ekonomike nga pandemia e koronavirusit nëse vendet më të pasura nuk i ndihmojnë ata

LONDON (AP) – Rreth gjysmë miliardë njerëz mund të shtyhen në varfëri si rezultat i pasojave ekonomike nga pandemia koronavirus nëse vendet e pasura nuk marrin “veprime urgjent” për të ndihmuar vendet në zhvillim, paralajmëroi të Enjten një organizatë drejtuese e ndihmës.

Në fund të tre takimeve kryesore ekonomike ndërkombëtare javën e ardhshme, Oxfam u ka kërkuar vendeve më të pasura të rritin përpjekjet e tyre për të ndihmuar botën në zhvillim. Nëse nuk e bëni këtë, shtoi ai, mund të rikthehet lufta kundër varfërisë me një dekadë dhe deri në 30 vjet në disa zona, përfshirë Afrikën dhe Lindjen e Mesme.

“Ndërhyrja shkatërruese ekonomike e pandemisë po ndihet në të gjithë globin,” tha Jose Maria Vera, Drejtor Ekzekutiv i Përkohshem i Oxfam International. “Por për njerëzit e varfër në vendet e varfra që tashmë po përpiqen të mbijetojnë, pothuajse nuk ka rrjeta sigurie për t’i ndaluar ata të bien në varfëri.”

Raporti, i cili bazohet në hulumtimet në King’s College London dhe Universitetin Kombëtar Australian, paralajmëron se midis 6% dhe 8% të popullsisë globale mund të detyrohen të varfërohen pasi qeveritë mbyllin sektorë të tërë të ekonomive të tyre për të menaxhuar përhapjen e virusit. Si një shembull i pasojave të bllokimeve në shumë vende perëndimore, raporti vëren se më shumë se një milion punëtorë të rrobqepsive në Bangladesh – 80% e të cilëve janë gra – janë larguar ose dërguar në shtëpi pa pagesë pasi porosite u anuluan ose u pezulluan.

Oxfam u bën thirrje liderëve botërorë që të bien dakord për një paketë shpëtimi ekonomik për të mbajtur vendet e varfra dhe komunitetet e varfra. Ministrat e financave nga Grupi i 20 ekonomive kryesore janë vendosur të takohen javën e ardhshme, siç janë Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore.

Ndër masat që Oxfam po rekomandon është anulimi i menjëhershëm i pagesave të borxhit të vendeve në zhvillim me vlerë 1 trilion dollarë për shkak të vitit 2020. Ai tha që anulimi i pagesave të borxhit të jashtëm të Ganës këtë vit, për shembull, do t’i mundësonte qeverisë atje të jepte një fond prej 20 $ në muaj për secilin prej 16 milion fëmijëve, personave me aftësi të kufizuara dhe të moshuarve për një periudhë prej gjashtë muajsh.

Oxfam po rekomandon gjithashtu një rritje prej 500 milion dollarësh në ndihmë të huaj dhe krijimin e 1 trilion dollarë fond per të drejtat e vecanta të tërheqjes në FMN, një veprim që rrit në mënyrë efektive likuiditetin në dispozicion për vendet në zhvillim në muajt krucialë përpara. Kjo, sipas raportit,do t’i jepte qeverisë Etiopiane një mundësi shtesë prej 630 milion dollarësh, e cila do të ishte e mjaftueshme për të rritur shpenzimet e shëndetësisë me 45%.

VERITAS.COM.AL